Hlavní obsah

Žena nechala známou umřít hlady a pak žila v jejím bytě, tvrdí obžaloba

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Nepochopitelným případem lidské bezohlednosti se začal v úterý zabývat Okresní soud v Ostravě. Sedmačtyřicetiletá Jana Kučerová je obžalovaná z toho, že svoji těžce nemocnou spolubydlící loni v únoru zatáhla na nevytápěnou půdu, a tam ji nechala bez pomoci zemřít hlady a žízní. Tělo objevil náhodou soused až po půl roce.

Foto: Aleš Honus, Právo

Jana Kučerová se hájí tím, že svoji spolubydlící dotáhla na půdu už mrtvou. Měla prý strach, že ji vystěhují z bytu.

Článek

Obžalovaná se však hájí tím, že spolubydlící na půdu zanesla už mrtvou. Její smrt prý zatajila kvůli tomu, aby nemusela byt zemřelé ženy opustit. Obžaloba je přesvědčena, že Kučerová ženu na půdu zatáhla s vědomím, že tam nebude schopna zabezpečit své základní životní potřeby.

„Položila ji na kamennou podlahu na jednu vrstvu pestrobarevné textilie oblečenou do roláku, kalhotek, a ponožek. Přikryla ji dekou a bez dozoru další osoby ji ponechala po delší dobu,“ uvedla státní zástupkyně Šárka Miketová. Žena pak umřela a její tělo objevil soused náhodou při úklidu za několik měsíců.

Jana Kučerová je obžalovaná z ublížení na zdraví s následkem smrti z nedbalosti a z neoprávněného zásahu do práva k bytu. „Důkazní situace je limitovaná tím, že tělo se našlo v pokročilém stadiu rozkladu až po velmi dlouhé době. Bude na soudu, aby vyhodnotil, zda obžalovaná jednala úmyslně nebo z nedbalosti,“ řekla státní zástupkyně.

Bydlím ve stanu u vody.
Jana Kučerová

Pokud se podle ní během hlavního líčení objeví důkaz, že šlo o úmysl, musel by soudce případ předat krajskému soudu, protože v úvahu by mohla připadat kvalifikace pro trestný čin vraždy.

Obžalovaná u soudu řekla novinářům, že s obžalobou zcela nesouhlasí. „Není pravda, že jsem ji nechala umřít hlady. Umřela sama. Na půdu jsem ji zatáhla už mrtvou. Dodnes nedovedu pochopit, jak jsem to mohla udělat,“ řekla žena, která nyní žije jako bezdomovkyně. „Bydlím ve stanu u vody,“ řekla.

Okresní soud v Ostravě se bude případem zabývat ještě pravděpodobně dlouhou dobu. Po přečtení obžaloby totiž Kučerová překvapivě prohlásila, že by chtěla mít obhájce, přestože původně o to nežádala. Soud proto hlavní líčení přerušil, aby zjistil, zda má obžalovaná vzhledem ke svým majetkovým poměrům právo na bezplatnou obhajobu. Pokračovat se bude až 7. února.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám