Hlavní obsah

Zeman ocení policistu, který zachránil 10 lidí ve Vejprtech

• Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman udělí 28. října vyznamenání policistovi, který v neděli ráno pomáhal při požáru domova pro klienty s mentálním postižením ve Vejprtech. Prezident to v neděli řekl v rozhovoru pro Frekvenci 1. Kvůli tragédii se v pondělí sejde s premiérem Andrejem Babišem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Bude mi ctí, policistovi, který vytáhl deset lidí s nasazením vlastního života, udělit 28. října medaili Za hrdinství,” řekl Zeman.

Policisté byli na místě první a jeden z nich podle svědků vběhl bez dýchacího přistroje dovnitř a začal tahat lidi ven, sám se přitom nadýchal kouře a byl zraněn. Záchranka ho odvezla na vyšetření do nemocnice.

„Policista se podílel na záchraně klientů,” řekl v rozhovoru pro ČT24 Petr Sytař z krajského policejního ředitelství.

Starostka města Jitka Gavdunová v České televizi řekla, že na místě byli první místní dobrovolní hasiči, kteří pomáhali, a také policejní hlídka. Na záchraně klientů se podle ní samozřejmě podíleli i zaměstnanci domova.

V nemocnici zůstal na pozorování také místostarosta Vlastimír Volín (STAN), který je vedoucím domova pro seniory. Na místě požáru byl mezi prvními a pomáhal se záchranou klientů. I on se nadýchal kouře.

Foto: David W Cerny, Reuters

Hasič leze do okna domova pro mentáně postižené ve Vejprtech

Prezident v rozhovoru také vyjádřil upřímnou soustrast všem pozůstalým.

Při požáru v domově pro mentálně postižené ve Vejprtech zemřelo osm klientů, dalších 30 lidí se nadýchalo kouře a byli ošetřeni. Tři lidé jsou vážně zraněni.

Mluvčí záchranné služby Ústeckého kraje Prokop Voleník k požáru ve VejprtechVideo: Aktu.cz

Policisté požár šetří jako obecné ohrožení z nedbalosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám