Hlavní obsah

Zbitý anarchista při MMF vymohl peníze od státu

Právo, Lenka Kadeřávková
PRAHA

Anarchista Slavomír Tesárek má nárok na písemnou omluvu a nově i 10 tisíc korun od českého státu. Během demonstrace proti zasedání MMF a Světové banky v září roku 2000 ho totiž bezdůvodně zbil policista. Podle úterního pravomocného rozsudku tak Tesárkovi neoprávněně zasáhl do osobnostních práv.

Foto: Anna Čelouchová

V listopadu zámek Mníšek pod Brdy připravil program pro rodiny s dětmi každý víkend.

Článek

"Policista žalobce napadl, srazil a bil železnou tyčí a pro to neměl žádný zákonný důvod," prohlásila dnes předsedkyně senátu pražského vrchního soudu Zdeňka Ferešová s tím, že incident jasně prokazuje pořízený videozáznam z akce, která proběhla v pražských Nuslích.

Tento fakt ostatně uznala i první soudní instance, která se kauzou zabývala a nesnažilo se ho popřít ani ministerstvo vnitra, které stát ve sporu zastupovalo.

Odvolací soud se rovněž zabýval otázkou, do jaké míry celý incident Tesárka zasáhl a zda má nárok na finanční zadostiučinění. Narozdíl od podřízené instance je přiznal. "Vrchní soud se usnesl na tom, že morální satisfakce není v tomto případě dostačující, neboť zde došlo k zásahu do tělesné integrity jedince. Stanovil zde proto i majetkovou náhradu ve výši 10 tisíc korun," konstatovala předsedkyně senátu. Zároveň Tesárkovi přiznala nárok na soudní náklady.

Policista byl potrestán důtkou

"Jsem spokojený," konstatoval Tesárek dnes po rozsudku. Původně požadoval sice 50 tisíc korun coby satisfakci, ale to podle něj není tak podstatné. Především prý je důležité, že soud vůbec uznal neoprávněnost zákroku.

Na základě videozáznamu, kde muž v bílé bundě (policista) zezadu napadá drobného mladíka (Tesárek) a bije ho tyčí, byl již kázeňsky příslušný policista Zdeněk Ježek potrestán písemnou důtkou. Podle šetření Inspekce ministra vnitra totiž porušil služební zákon.

Jak již dříve Právu sdělila Marie Masaříková z tiskového odboru Ministerstva vnitra jednalo se o jediný trest, který Inspekce v souvislosti s policejními zásahy při zasedání MMF udělila. Případy řešilo původně čtyři. Ježek již téměř dva roky pracuje mimo policii. V inkriminovaný den byl společně s kolegou a kameramanem přidělen do dokumentační skupiny, která měla monitorovat dění

Reklama

Výběr článků

Načítám