Hlavní obsah

Chtěl vyhodit dům před exekutory do povětří, soud mu potvrdil 18 let

Brno

Nejvyšší soud odmítl dovolání Vojtěcha Blatného, jenž si odpykává 18 let ve vězení za incident v Kobylí na Břeclavsku. Manželé Blatných se zamkli před exekutory, pustili plyn a pokusili se dům zapálit. Justice potrestala Blatného za násilí proti úřední osobě, obecné ohrožení a pokus o vraždu.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Manželé Hana a Vojtěch Blatní přicházejí k soudu. (16. října 2019)

Článek

Nejvyšší soud rozhodl nedávno bez veřejného jednání. Výsledek v úterý sdělila Klára Belkovová, mluvčí Krajského soudu v Brně, který se případem zabýval jako první instance. Hana Blatná, potrestaná čtyřmi roky vězení, dovolání nepodala.

Incident se stal v červnu 2018. Manželé se v domě zamkli, když do něj chtěli vstoupit exekutoři s policistou kvůli nařízené exekuci. Muž na ně po konfliktu u vstupních dveří podle obžaloby namířil plynovou pistoli, a donutil je tím k útěku.

Kvůli exekuci chtěli odpálit dům i se zásahovou jednotkou, soud jim potvrdil tresty

Krimi

V domě pak muž po domluvě s ženou podle rozsudku odmontoval přívodní plynové trubky ke spotřebičům v šesti místnostech, otevřel i kohout propan-butanové lahve.

Na místo dorazila policejní zásahová jednotka a vyjednavač. Vyjednávání úspěšné nebylo, jednotka proto vpadla do domu.

Muž na Jičínsku vytáhl na exekutory plynovku, bránili se slzným sprejem

Krimi

Muž podle obžaloby třináctkrát vystřelil, aby se plyn vznítil, pak i zkoušel škrtat zápalkou. Výbuch ale kvůli nízké koncentraci nenastal.

Žena již dříve vypověděla, že manželé kromě sebe nikoho jiného ohrozit nechtěli. Blatný se hájil tím, že má výpadky paměti. V době incidentu byli oba invalidní důchodci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám