Hlavní obsah

Žalobkyně při vyšetřování CzechTeku pochybila

Právo, pab
PLZEŇ

Šéfka plzeňského státního zastupitelství Antonie Zelená pochybila, když se snažila zasahovat do již pravomocně skončeného trestního řízení v souvislosti s technoparty CzechTek 2004 v Boněnově na Tachovsku. Dospěli k tomu její nadřízení z krajského státního zastupitelství (KSZ), kteří na pokyn Vrchního státního zastupitelství (VSZ) aktivity Zelené přezkoumávali.

Článek

Svým rozhodnutím tak dali za pravdu náměstkovi policejního prezidenta Janu Brázdovi, který se proti postupu Zelené ohradil a podal na ni trestní oznámení pro podezření ze zneužití pravomoci veřejného činitele. Tím odstartoval sedmiměsíční mašinérii prověřování.

Inspekce ministra vnitra pod dozorem Zelené vyšetřovala Brázdu a tachovského policejního ředitele Jaromíra Knížete za to, že proti technařům v Boněnově nezasáhli.

Policisté nespáchali trestný čin

Z vyšetřování vyplynulo, že vysoce postavení policisté nespáchali trestný čin, ale spis inspektoři z pokynu Zelené předali krajskému policejnímu řediteli Antonínu Moltašovi s návrhem na kázeňské projednání přestupku. Ten tehdy kázeňské řízení zastavil s tím, že nešlo ani o přestupek.

Zelená se pak Moltaše několikrát písemně dotazovala, jak byla věc vyřízena. Potom napsala dopis ministrovi vnitra Františku Bublanovi, ve kterém se dožadovala přezkoumání rozhodnutí ředitele správy s tím, že oba policejní důstojníci podle jejího názoru selhali a poškodili dobrou pověst policie.

Zelené nepříslušelo vznášet dotazy

Podle názoru KSZ Zelené nepříslušelo se dotazovat, jak byla věc, která byla postoupena jako kázeňský prohřešek, vyřízena. "To bylo v rozporu s pokynem obecné povahy Nejvyšší státní zástupkyně (NSZ) z roku 2001 stejně tak jako žádost o přezkoumání rozhodnutí ředitele západočeské policejní správy ministrem vnitra ČR," napsal v rozhodnutí Václav Královec z KSZ.

Předmětný pokyn byl později novelizován a od 1. ledna 2006 byl zákaz vyžadování zprávy o projednání přestupku či jiného správního deliktu nebo kárného řízení z něho vypuštěn. Královec ve svém rozhodnutí dále konstatuje, že vrchní státní zástupce v této souvislosti uložil, aby do budoucna státní zástupci důsledně dodržovali pokyny NSZ , které jsou pro ně závazné. Zda bude Zelená na svůj chybný postup potrestána, není jasné. "Zatím se k tomu vyjadřovat nebudu. Nemám ještě zpět vykázanou doručenku o tom, že mé rozhodnutí pan Brázda převzal," vysvětlil Královec.

Krajská státní zástupkyně Marie Poláková původně Brázdovo trestní oznámení vyhodnotila jako stížnost na postup státní zástupkyně a neshledala v něm žádné pochybení. VSZ však rozhodlo, že Poláková nesprávně vyhodnotila prvotní podání Brázdy jako stížnost na příslušnou státní zástupkyni a nikoliv, jak měla, jako podnět k výkonu dohledu nad jejím postupem. Tím se podle VSZ nevypořádala se vším, co bylo obsahem prošetřovaného podání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám