Hlavní obsah

Soud vzal do vazby exnáměstka Hlubučka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Obvodní soud pro Prahu 9 v pátek poslal do vazby bývalého náměstka pražského primátora Petra Hlubučka (STAN) v kauze korupce v pražském dopravním podniku (DPP). Novinářům to na místě řekl dozorující státní zástupce Adam Borgula. Ve vazbě už skončil také Zakaría Nemraha. A státní zástupce uspěl také s třetím návrhem na vazbu. Verdikt se patrně týká podnikatele Redla.

Petr Hlubuček u vazebního jednání souduVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Podle Borguly hrozí, že by tři obvinění, u nichž navrhl vazbu, mohli uprchnout nebo působit na dosud nevyslechnuté svědky či spoluobviněné.

Z jeho vyjádření vyplývá, že návrh na vazbu se týká také hlavy gangu Michala Redla, protože ten je jako jediný obviněn z nakládání s drogami. U něj ještě rozhodnutí nepadlo.

„Proti rozhodnutím zdejšího soudu padly stížnosti ze strany obviněných,“ dodal Borgula.

Hlubučkův obhájce Lukáš Trojan se pokoušel soud obměkčit tím, že podle něj byl polehčující okolností u jeho klienta návrat z ciziny do Česka v předvečer razie. Podle informací Novinek měl mít Hlubuček informace o chystaném policejním zásahu, přesto se do vlasti vrátil. Advokát s tím ale neuspěl.

Deníku Právo pak Trojan potvrdil podání stížnosti a nastínil, že chystá kroky směřující k návrhu kauce. Soud u jeho klienta shledal, že je potřeba ještě vyslechnout zbylé svědky.

Můj klient není rád, že jde do vazby. Kdo by byl rád, že jde do vazby?
Lukáš Trojan, advokát Petra Hlubučka

„Poté bude možné nahradit vazbu útěkovou instituty, které zákon připouští. Kauci jsme navrhovali, ale soud konstatoval, že pokud jsou dány důvody koluzní (hrozba ovlivňování svědků – pozn. redakce), ty nejde nahradit, tak je to v tuto chvíli předčasné,“ zmínil Trojan.

„Můj klient není rád, že jde do vazby. Kdo by byl rád, že jde do vazby? Nicméně soud tu shledal důvody, my je akceptujeme a předpokládáme, že po rozhodnutí stížnosti, pokud ho stížnostní soud nepustí na svobodu, tak obratem podáme návrh na propuštění s těmi instituty, které nahrazují vazbu. Těžko říct, za jak dlouho bude stížnost vyřízena, ale obvyklá lhůta je tak měsíc,“ dodal obhájce.

Policie odváží Hlubučka od soudu.Video: Pavel Jaňurek, Novinky

Obvinění jsou stíháni pro založení organizované zločinecké skupiny nebo za účast na její činnosti, dále za požádání o úplatek s cílem opatřit si značný prospěch.

PŘEHLEDNĚ: Kdo je kdo na seznamu obviněných v kauze Hlubuček

Krimi

Policie obvinila v kauze kolem nyní již bývalého náměstka pražského primátora Petra Hlubučka (STAN) celkem jedenáct lidí. Dalším dvěma zatím usnesení o zahájení trestního stíhání detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) podle všeho dosud nepředali, protože se v současnosti nacházejí v zahraničí.

Policie přivezla na jednání o vazbě Michala Redla.Video: Pavel Jaňurek, Novinky

Zločineckou skupinu měl podle všeho vést podnikatel Michal Redl, kterého policie viní jako organizátora zločinu přijetí úplatku i jako spolupachatele u tohoto zločinu, navíc je obviněn i z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy.

Foto: Novinky

Bývalý náměstek pražského primátora Petr Hlubuček (STAN) u vazebního jednání soudu

Hlubuček je stíhán také za účast na organizované zločinecké skupině a přijetí úplatku jako organizátor. Proti svému obvinění podal stížnost, řekl Právu jeho advokát Lukáš Trojan.

Sám Hlubuček v pátek novinářům řekl, že obvinění odmítá a cítí se nevinen.

Detektivové v kauze Hlubuček prohledávali i odpad. Našli papír s odměnami

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám