Hlavní obsah

Záchranné prvky u jezů lákají zloděje a vandaly

– Osek
Právo, Miloslav Hradil

Pracovníky Povodí Moravy trápí zloději a vandalové, kteří kradou či ničí záchranné prvky instalované u nebezpečných jezů, aby v případě potřeby mohly pomoci při záchraně tonoucích. Naposledy řádili na jezu v Oseku nad Bečvou.

Foto: Povodí Moravy

U jezu v Oseku nad Bečvou se ztratilo záchranné lano.

Článek

„Vandalové ukradli na stupni Osek třicetimetrové záchranné lano i krátké lano, které je součástí pěnové podkovy. Pracovníci Povodí Moravy tam během několika dnů dali lano nové, to ale vzápětí také zmizelo. Jedná se už o druhou krádež lan na tomto jezu,“ řekla Právu v pátek mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková.

Škoda není podstatná

Škoda, která vznikla, není podle ní velká, ale ta není v této souvislosti podstatná. „Lidé by si měli uvědomit, že záchranné prvky slouží převážně jim samotným,“ zdůraznila mluvčí.

Osecký jez vybavili pracovníci Povodí Moravy bezpečnostními prvky v roce 2011. První krádež lan tam zaznamenal ještě v témže roce. Podle svědků si je tehdy odnesli dva zhruba třináctiletí chlapci.

Záchranné prvky jsou terčem vandalů poměrně často. Loni například zapálili v Brně pěnovou záchrannou podkovu a nařezali házecí lano. Na jezu v Olomouci – Řepčíně byla podkova ukradena prakticky ihned po její instalaci. Na jezu v Litovli ukradli zloději dvě házecí třicetimetrová lana.

Zničili informační ceduli

„K vandalismu došlo také na jezu Hynkov, kde neznámí pachatelé zničili informační ceduli, na které jsou například GPS souřadnice místa, instrukce, jak postupovat, pokud se někdo dostane do vodního válce v podjezí a zásady první pomoci,“ uvedl generální ředitel Povodí Moravy Jan Hodovský.

Bezpečnostní záchranné prvky začalo Povodí Moravy instalovat na jezech z vlastní iniciativy v roce 2011. Má je už osm jezů. Nejvíce vybaveným je jez v Olomouci – Řepčíně, kde jsou kromě výstražných cedulí a házecího lana s pěnovou podkovou také ocelová lana pro bezpečné přiblížení záchranářů k jezu a stupačky pro sestup do podjezí.

Nebezpečný vodní válec

Řepčínský jez je extrémně nebezpečným místem, o čemž svědčí čtyři oběti, které si vyžádal v roce 2011. Všem se stal osudným vodní válec jezu, který je vtáhl pod vodu. Právě v těchto případech je přitom záchranné lano s kotvou hozené ze břehu zřejmě nejúčinnější formou pomoci.

I přes útoky vandalů vybaví Povodí Moravy na jaře letošního roku další jezy. Plánuje instalaci základních bezpečnostních prvků na jezech v Troubkách na Přerovsku a Bolelouci na Olomoucku či na balvanitém skluzu poblíž jezu Hynkov na Olomoucku. Provoz Valašské Meziříčí má v plánu osadit stojany s cedulemi, lanem a podkovami Střední i Dolní Solanský jez, dále jezy Bradovský, Zašová, Juřinka a Zuberský jez.

Pětatřicet tisíc na jez

„Jezy vybavíme z vlastních prostředků, po instalaci je pak předáme Českému svazu kanoistů, který se už postará o jejich údržbu a případnou ztrátu nebo poškození pak uhradí z vlastních prostředků. Vybavení jednoho jezu přijde asi na 35 tisíc korun,“ dodal Hodovský.

Reklama

Výběr článků

Načítám