Hlavní obsah

Zabiják alkohol. Velká mapa nehod opilých řidičů

Novinky, Kateřina Mahdalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pod vlivem alkoholu je 2,5krát vyšší šance, že dopravní nehoda skončí smrtí. Nejzávažnější jsou ty, u nichž byla zjištěna hladina alkoholu v krvi viníka mezi 0,81 a 1 promile, nadprůměrně závažné jsou však i nehody při minimálním obsahu alkoholu v krvi. Vyplývá to ze zjištění Centra dopravního výzkumu, které se této problematice dlouhodobě věnuje.

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Po nehodě v Horní Bečvě na Vsetínsku odvezly tři sanitky šest zraněných.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
Článek

Redakce Novinek připravila na základě policejních statistik unikátní podrobné mapy a grafy strukturované podle příčin a následků dopravních nehod. Následující mapa zachycuje smrtelné nehody, k nimž došlo v loňském roce na českých silnicích. Filtrovat můžete podle míry alkoholu naměřené u viníka nehody.

Mapy obsahují všechny nehody nahlášené Policii ČR.

Foto: Novinky

Alkohol na silnici je skutečně zabiják. Nehody v důsledku vlivu alkoholu mají 2,5x vyšší závažnost než všechny ostatní nehody. Na celkovém počtu usmrcených osob v období od roku 1993 do roku 2019 činí podíl usmrcených v důsledku vlivu alkoholu 10,2 %. Jinými slovy: přibližně každá desátá usmrcená osoba zemřela v důsledku vlivu alkoholu.

Alarmující je fakt, že více než polovinu těchto dopravních nehod zavinily osoby pod vlivem alkoholu nad 1,5 promile.

Podíl drog na nehodách je minimální

Na celkovém počtu nehod v období od roku 1993 činil podíl nehod zaviněných řidiči pod vlivem léků a narkotik 0,108 %.

V roce 2009 se změnila zákonná povinnost hlásit dopravní nehodu s hmotnou škodou nad 100 tisíc korun, čísla tedy poklesla, nicméně počet nehod zaviněných řidiči pod vlivem léků a narkotik i v tomto novém období rostl.

Klíčové zůstává, jak výrazně roste míra rizika v závislosti na hladině alkoholu. Jak je vidět z grafu níže, při půl promile je míra rizika dvojnásobná, u 1,8 promile dokonce třicetinásobná.

Velký přehled nehodovosti v Česku. Jak se bourá v jednotlivých městech

Krimi

Velký přehled nehodovosti v Česku. Patříme k nejnebezpečnějším zemím Evropy

Krimi

V dalším díle se budeme věnovat nehodám zaviněným nezkušenými řidiči.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám