Hlavní obsah

Za zneužívání dcer dostal otčím devítiletý trest

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Devět let vězení a ochranná sexuologická léčba by měla přispět k nápravě pětatřicetiletého Richarda Fronka z Maršova u Úpice na Trutnovsku. Krajský soud v Hradci Králové ho v úterý uznal vinným, že opakovaně znásilňoval dvě dcery své manželky, jedna z nich přitom byla mladší 15 let. Před soudem ke všem skutkům přiznal.

Článek

Obžaloba obvinila Fronka z toho, že mladší z nevlastních dcer své manželky začal jednou až dvakrát týdně znásilňovat už v září 2003, kdy jí bylo 12 let. Dívku prý za drobné prohřešky zneužíval do letošního února, kdy dívka otěhotněla a musela podstoupit přerušení těhotenství. Zatímco se svou ženou přestal Fronk po narození jejich společné dcery pohlavně žít, zaměřil se na její dcery, když kromě nezletilé znásilňoval v posledních dvou letech také starší sestru.

"Prokázalo se , že obžalovaný pohlavně zneužíval nevlastní dcery, provozoval s nimi různé sexuální aktivity, které si vynucoval pod pohrůžkou nebo přímo za použití fyzického násilí. Mladší dívce také umožnil sledoval pornografické filmy. U ní také došlo ke vzniku vážných psychických problémů, což je kvalifikováno jako vážná újma na zdraví, a nelze vyloučit, že se s následky bude potýkat i v dalším životě," shrnula státní zástupkyně Hana Flídrová.

Znalci u obžalovaného zjistili sexuální deviaci s rysy pseudopedagogického sadismu. Jeho pobyt na svobodě je pro společnost nebezpečný.

"Znalci jeho úchylku vysvětlili tak, že je pro něho ovládnutí oběti důležitější než samotný pohlavní akt," vysvětlila státní zástupkyně. Soud rovněž rozhodl, že chlípný otčím zaplatí mladší z dívek 90 tisíc korun jako odškodnění za způsobené psychické problémy.

Obžalovaný i obžaloba si neponechali lhůtu na vyjádření, rozsudek proto dosud nenabyl právní moci. "Domníváme se, že trest se měl pohybovat v dolní půli trestní sazby. Mělo být zohledněno, jak se obžalovaný ke skutku doznával, že spolupracoval. U těchto trestných činů se málokdy pachatel přizná k tomu, co spáchal," uvedl obhájce Zbyněk Čermák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám