Hlavní obsah

Za znásilnění nezletilých vnuček dostal invalidní důchodce sedm let

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc
Aktualizováno

K sedmiletému trestu odnětí svobody ve věznici s ostrahou odsoudil ve středu senát olomouckého krajského soudu šestašedesátiletého invalidního důchodce z Olomoucka. Soud muže potrestal za znásilnění dvou nezletilých vnuček a soulože mezi příbuznými.

Foto: Petr Marek, Právo

Invalidní důchodce odsouzený ze zneužití vnuček

Článek

Invalida měl podle žalobkyně starší z vnuček, tehdy třináctiletou, znásilnit celkem třikrát, a to od léta 2012 do 12. prosince 2013 v rodinném domě, kde obžalovaný s rodinou dívky žil. Dívku hodil na postel, svlékl se a vykonal na ní pohlavní styk. „Dívka ho přitom kopala a odstrkovala,“ uvedla žalobkyně, s tím, že děvče od té doby trpí několika poruchami, mj. traumatickou sexualizací, má pocity bezmoci, strachu, ponížení a není schopna navazovat bližší vztahy s vrstevníky.

Jednání muže vyšlo najevo loni v červnu, kdy se podle obžaloby pokusil na zahradě domu znásilnit i tehdy čtyřletou vnučku. Položil ji na záda, stáhl jí legíny, spodní kalhotky a snažil se na ní pohlavně uspokojit. Dívka prý křičela, ať ji nechá, muž svého jednání zanechal poté, co ho vyrušila starší vnučka.

Muž, který před soudem odmítl vypovídat, přiznal v přípravném řízení pouze jedno znásilnění starší dívky. „Stalo se to jednou. Dostal jsem důchod a ona za mnou přišla, že mi dá, když jí dám peníze a cigarety. Po všem jsem jí pak strčil dvě stovky. Nevystříkal jsem se však do ní,“ řekl důchodce policistům.

S mladší vnučkou prý nic neměl. „Slezl jsem zrovna ze stromu, kde jsem lámal větve, a šel jsem si lehnout na seno. Sama si stáhla dolů kalhoty, hrála si, měla nějakou panenku a smála se. Pouze jsme se spolu kutáleli po seně, já si takto s dětmi hraju rád,“ vypověděl důchodce. Starší vnučka, která je spatřila, jej prý praštila klackem a kamenem. „Nevím, co ji to popadlo,“ dodal.

„Je to úchylák, v obci to o něm říká každý, doufám, že ho nepustíte, všichni si to tam přejí. On je nenapravitelný,“ řekl ve středu před soudem svědek, který v době, kdy mělo ke znásilnění obou dívek dojít, bydlel u nich v domě. Potvrdil také, že ke skutkům, z nichž byl muž obžalován, skutečně došlo.

Není pedofil

„Bylo prokázáno, že se skutky staly,“ zdůraznil předseda senátu Eduard Ondrášek. Obhájce se snažil zpochybnit výpověď starší vnučky, konstatoval, že jediné, čeho se podle něj jeho klient dopustil, byl čin, k němuž se sám přiznal, a uvedl, že soud by měl přihlédnout i k mentálnímu stavu souzeného.

Učinil tak mimo jiné s odkazem na výpověď soudního znalce, podle něhož muž trpí několika duševními poruchami, mj. lehkou mentální retardací, které však podle něj nemají vliv na jeho schopnost vnímat své jednání a ovládat jej.

Podle soudce jak muž, tak i obě dívky mají jen nízkou inteligenci. Odmítl přitom možnost, že by si starší z nich, která vypovídala jen v přípravném řízení, vše vymyslela. „Vzhledem k její inteligenční kapacitě je vyloučeno, aby si něco takového vymyslela, i když je možné, že neřekla úplně vše,“ zdůraznil Ondrášek, čímž odůvodnil i zamítnutí požadavku obhajoby na zpracování revizního posudku na starší z dívek.

Zdůraznil, že muž není pedofil. „Je sexuálně zaměřený na zralé ženy,“ poznamenal s tím, že to, čeho se dopustil na dívkách, byla jakási náhražka vyplývající z jeho neschopnosti ovládat své pudy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám