Hlavní obsah

Za vraždu muže mačetou dostal sedm let

Právo, Pavel Orholz
Praha

Na sedm let do vězení poslal ve čtvrtek Krajský soud v Českých Budějovicích 24letého Lukáše Nováka. Loni v lednu zavraždil mačetou v chatě v Truskovicích u Vodňan na Strakonicku 42letého druha své matky. Zasadil mu několik sečných ran a muž na místě zemřel. Rozsudek zatím nenabyl právní moci.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Lukáš Novák u Krajského soudu v Českých Budějovicích

Článek

Podle soudkyně Olgy Smrčkové mluvila pro Nováka celá řada polehčujících okolností. Vraždou skončila komplikovaná rodinná situace, kdy zavražděný muž napadal matku i sourozence obžalovaného. „Byla to situace, kterou sám nezpůsobil. Obžalovaný během vyšetřování spolupracoval s policií, k činu se přiznal a svého jednání litoval,“ uvedla v odůvodnění rozsudku Smrčková. Zmínila i nízký věk Nováka a také to, že nebyl v minulosti soudně trestán.

Soudkyně však konstatovala, že Novák bezpochyby vraždil. „Není pochyb o tom, že skutek se stal. Obžalovaný s poškozeným se v inkriminovaný den slovně a fyzicky napadali. Z důkazů vyplývá, že obžalovaný zaútočil na poškozeného mačetou a způsobil mu devastující zranění především v oblasti krku a hlavy,“ poznamenala Smrčková.

Sám sobě se hnusím za to, co jsem udělal. Lituji toho, ale chtěl jsem pomoci matce.
Lukáš Novák

Podle soudu jako první zaútočil muž, který měl s matkou dlouhodobé rozepře. Po rvačce Novák sice z chaty odešel, ale pak se vrátil, použil mačetu s délkou čepele třicet centimetrů a zasadil muži několik sečných ran. K vraždě došlo po oslavě narozenin matky obžalovaného. „Sám sobě se hnusím za to, co jsem udělal. Lituji toho, ale chtěl jsem pomoci matce,“ hájil se před soudem Novák.

Podle svědků je Novák pracovitý a nekonfliktní člověk. Jeho matka má celkem osm dětí, rozvedla se s manželem a našla si 42letého milence. Ten byl prý alkoholik a rodinu týral. Jeho řádění ukončila až vražda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám