Hlavní obsah

Za vraždu a pokus o další potvrdil recidivistovi Nejvyšší soud 22 let

– Brno

Nejvyšší soud odmítl dovolání Jiřího Hypši, jenž si má za vraždu v Jankově na Benešovsku odpykat 22 let ve vězení. Recidivista jednoho muže zastřelil, druhého těžce zranil. Tvrdil, že se pouze bránil. Podle Nejvyššího soudu bylo dovolání zjevně neopodstatněné.

Foto: Novinky

Jiří Hypša u Krajského soudu v Praze

Článek

Nejvyšší soud rozhodl nedávno bez veřejného jednání. Výsledek ČTK sdělil Jiří Wažik, tiskový mluvčí trestního úseku Krajského soudu v Praze. Právě krajský soud se případem zabýval jako první instance a vyměřil Hypšovi 20 let vězení.

Za vražednou střelbu na Benešovsku dostal muž 20 let

Krimi

Vrchní soud v Praze trest ještě o dva roky zpřísnil, což zdůvodnil zejména kriminální minulostí střelce a zhoršenou možností nápravy. Ani Nejvyšší soud neuvěřil tvrzení o nutné obraně, potvrdil také správnost zvýšení trestu nad hranici sazby.

Soud zpřísnil muži trest za smrtící střelbu na Benešovsku na 22 let vězení

Krimi

Na statek v Jankově, kde Hypša bydlel, přijeli 28. září 2018 dva muži, otec se synem. Podle Hypši dlužil otec peníze jemu, podle výpovědi syna si přišli oni vyzvednout dlužných 55 tisíc korun. Hypša v kuchyni podle obžaloby po hádce zastřelil staršího z mužů, poté ještě střílel na druhého, který čekal venku, a způsobil mu těžká zranění.

Hypša tvrdil, že si muži přijeli prohlédnout jeho nový statek, který koupil za 20 milionů korun v hotovosti. Muž, kterého později zastřelil, od něj prý opakovaně chtěl peníze. Když seděli v kuchyni, údajně na Hypšu vytáhl svou pistoli, obžalovanému se mu ji prý podařilo vykopnout a vystřelit v sebeobraně. Na mladšího návštěvníka podle svého vyjádření střílel proto, že na něj házel kameny. Hypšově obhajobě ale justice neuvěřila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám