Hlavní obsah

Za útěk Čabrady a Roztočila stojí před soudem dozorce

Právo, pab
PLZEŇ

Za útěk vrahů Romana Čabrady a Rostislava Roztočila, kteří v loni v listopadu uprchli z borské věznice v Plzni, když se na pracovišti knihárny schovali do zapečetěné palety a nechali se vyvézt dodávkou ven z areálu, stanul v pondělí před plzeňským soudem dnes již bývalý dozorce Tomáš Kulišan. Státní zástupce ho viní z lajdáckého přístupu ke strážní službě, čehož oba vězni dokonale využili.

Článek

Podle obžaloby se dozorce provinil tím, že v den útěku neprovedl sčítání vězňů tak, jak mu ukládají předpisy. Neprováděl ho po půl hodinách, jak měl. V době, když už byli oba odsouzení mimo věznici, nahlásil veliteli, že je všechno v pořádku. Z trestního spisu vyplývá, že vězni měli téměř dvě hodiny náskok, než dozorci vůbec zjistili, že chybějí. Další nejméně hodinu pak trvalo, než se rozjelo pátrání mimo věznici.

"Paletu už jsme měli připravenou pět měsíců předem. Věděl jsem do detailu, jak to na knihárně chodí. Ten systém kontrol jsem tam sledoval více než rok. Bylo jasné, že po sčítací prověrce po desáté hodině, kdy začal přiváděcí a odváděcí kolotoč na oběd, mě nikdo nebude shánět delší dobu. Bachař totiž nemohl další sčítání stihnout dřív jak za dvě hodiny. Hned po desáté jsme se nechali s Roztočilem od jiného vězně zapáskovat do palety a vyexpedovat do skladu, kde se právě nakládalo zboří v paletách do kamiónu," popsal u soudu Čabrada.

Kromě sčítání vězňů by nic jiného nestíhal

Že sčítání neprováděl podle předpisů připustil i obžalovaný dozorce. "Půlhodinové intervaly sčítacích prověrek byly nereálné. Samotné sčítání trvalo patnáct minut. To bych nic jiného nedělal než vězně přepočítával. Měl jsem řadu jiných povinností. Musel jsem například vězně, kteří byli zařazeni do různých směn, vodit postupně na oběd. Že Čabrada s Roztočilem chybí jsem zjistil při sčítání ve 13:15," uvedl Kulišan

V té době Čabrada s Roztočilem směřovali do Českých Budějovic. Odtud pokračovali autobusem do Vídně, kde se rozešli. Roztočil se za dva týdny sám přihlásil v Německu na tamní policii s tím, že žádá obnovu soudního procesu v ČR. Čabradu zatkla 14. prosince francouzská policie v Nice a v červnu letošního roku byl eskortován zpět do ČR. Jednání bylo odročeno na leden.

Chronologie útěku z 8. listopadu 2005

  • 10:30 - sčítání vězňů ve výrobně, oba vězni byli na místě
  • 10:35 - podle vězeňské služby pravděpodobná doba útěku
  • 10:50 - areál věznice opustilo poslední auto s nákladem palet, v jednom z nich zřejmě vězni uprchli
  • 13:20 - dozorce zjistil, že Roztočil a Čabrada nejsou v pracovní skupině, druhé sčítání zmizení potvrdilo
  • 14:12 - obvodní oddělení plzeňské policie dostalo zprávu o útěku vězňů, krátce poté vyjely první policejní hlídky do terénu
  • 15:15 - policisté v terénu dostali podrobné popisy uprchlých
  • 15:24 - do pátrání se zapojil vrtulník

ČTK

Reklama

Výběr článků

Načítám