Hlavní obsah

Za únos podnikatelky padlo pět a šest let

Právo, sil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LIBEREC

Za únos podnikatelky Radmily Petkovové v úterý potrestala předsedkyně senátu Krajského soudu v Liberci další dva muže. Jiří Ševčík by měl strávit ve vězení s ostrahou šest let a Vladimír Matěcha pět let. Ševčík i Matěchova obhájkyně se však proti rozsudku odvolali.

Foto: Jana Matějíková

plakát

Článek

Prvního z únosců, Petra Jandu z České Lípy, soudkyně již předloni poslala do vězení na deset let. Ševčíka a Matěchu však tehdy obžaloby zprostila kvůli nedostatku důkazů. Unesená žena totiž Jandu poznala po hlase. Soud tehdy také dospěl k závěru, že se další dva obžalovaní sice na trestné činnosti mohli podílet, ale nepodařilo se jim to prokázat nade vší pochybnost.

Státní zástupce se proti rozsudku odvolal a Vrchní soud v Praze vrátil případ Krajskému soudu v Liberci k novému projednání. Výpovědi v obnoveném procesu podle soudkyně Ševčíka a Matěchu usvědčily.

Rozsudek není pravomocný, protože se obě strany proti němu odvolaly.

Téměř měsíc v zajetí

Podle obžaloby muži unesli 47letou Petkovovou 31. října 2000 v liberecké Husově ulici, kde okolo 22:30 hodin přemístili dopravní značku. Přinutili tak nic netušící ženu zastavit a vystoupit z auta. Poté ji maskovaní v kulách omráčili, omámili a převezli do Jizerské chaty v Rudolfově a odtud ještě do Janova na Jablonecku.

Po jejím manželovi žádali výkupné asi 7,5 miliónu korun. Podnikatelku věznili 27 dní, ale peněz se nedočkali. "Ženu věznili v nedůstojných podmínkách a způsobovali jí psychické i fyzické útrapy," uvedl státní zástupce. Nakonec ji převezli do Německa a vysadili ji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám