Hlavní obsah

Za tragickou nehodu českého autobusu v Rakousku podmínka

– KLATOVY
Právo, pab

Po více než roce od tragické nehody českého autobusu v Rakousku, při které u města Schrems zahynuli čtyři lidé a desítky se jich zranily, soud rozhodl o vině řidiče. Rok vězení s podmínkou na dva a půl roku vyměřil soudce Marek Poláček dvaatřicetiletému Marku Kůsovi za obecné ohrožení. Kromě toho Kůs nesmí sednout za volant čtyři roky.

Článek

V případu se nekonalo hlavní líčení, soudce rozhodl trestním příkazem. Tímto způsobem lze postupovat v případě, že z důkazů v trestním spise soud nemá pochyb o vině obžalovaného. Ten si ale proti takovému rozhodnutí může podat odpor a  soud pak musí hlavní líčení nařídit. 

Kůs vezl loni 17. září z Chorvatska domů klienty ústavu sociální péče ve Stodu. Autobus Bowa Magic vyjel v zatáčce ze silnice a spadl z osmimetrového svahu. Kůs od začátku tvrdí, že viděl stát u krajnice srnu. Chtěl se jí vyhnout, dostal smyk, narazil do stromu a zřítil se. Rakušané rozjeli záchrannou akci. Českým turistům pomáhalo 95 hasičů, 21 požárních aut, sto záchranářů a lékařů, 41 sanitek a dva vrtulníky.

Rakouští policisté předali loni v prosinci trestní řízení českým kolegům, aby ve vyšetřování pokračovali. Policisté  zahájili trestní stíhání letos v září. Kůsovi je kladeno za vinu, že nezvládl řízení.

Jeho chybu vyšetřovatel posoudil podle mírnějšího paragrafu s tím, že neporušil důležitou povinnost vyplývající z povolání. Podle něho řidič manévrem neporušil předpisy, jel předepsanou rychlostí a neřídil pod vlivem alkoholu nebo jiné omamné látky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám