Hlavní obsah

Za smrt pacientky v sanitce opilý řidič potrestán nebyl, sama se za jízdy odpoutala

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Hrozilo mu až osm let ve vězení, ale nakonec dostal roční podmínku a dvouletý zákaz řízení. Opilého řidiče sanitky soukromé zdravotní služby (41), kterému při prudkém zabrzdění zemřela v sanitce nepřipoutaná pacientka, potrestal Okresní soud Plzeň-sever jen za ohrožení pod vlivem návykové látky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Původně policisté přičítali řidiči odpovědnost za smrt 68leté ženy kvůli podezření, že jí nezapnul bezpečnostní pás. „Nakonec se ale ukázalo, že se pacientka za jízdy odpoutala sama. Státní zástupkyně proto upustila od podání obžaloby za usmrcení z nedbalosti,“ uvedla soudkyně Iveta Zítková.

Soudkyně případ rozhodla trestním příkazem, tedy bez projednání případu v hlavním líčení. „Lhůtu pro podání opravného prostředku mají obě strany do středy,“ dodala soudkyně.

K nehodě došlo loni v květnu u Kralovic na severním Plzeňsku. Sanitka ženu převážela na dialýzu do plzeňské fakultní nemocnice. Rutinní cesta se změnila v drama poté, co řidič musel prudce šlápnout na brzdu, aby se vyhnul střetu se srnou. Nepřipoutaná pacientka přitom vypadla ze sedačky a zlomila si vaz.

Řídil opilý

Přímo na místo nehody řidič pomoc nepřivolal. Pacientku odvezl na kilometr vzdálené výjezdové stanoviště zdravotní záchranné služby v Kralovicích. „Službu konající lékařka zjistila, že žena nedýchá a je v bezvědomí. I přes intenzivní resuscitaci se nepodařilo pacientku oživit,” řekl tehdy mluvčí záchranářů Martin Brejcha.

Sám řidič už dříve Právu řekl, že pacientka po nehodě ještě žila. „Okamžitě jsem jel na blízkou základnu záchranné služby a tam pomáhal lékařům s její resuscitací. Je mi hrozně líto, co se stalo,“ uvedl.

Policistům tehdy nadýchal více než promile. „Šlo o zbytkový alkohol,“ hájil se.

Podle majitele firmy se jednalo o bezproblémového zaměstnance. „Jsem překvapený, protože u nás pracuje delší dobu a vždy byl spolehlivý,“ reagoval bezprostředně po nehodě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám