Hlavní obsah

Za smrt na hřbitově pro hrobníka definitivně osm let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Po jedenácti letech od záhadného zmizení padesátileté Aleny Šedivé na pražském Vinohradském hřbitově byl za její smrt definitivně odsouzen hrobník Jan Kříž. Pražský vrchní soud ho poslal na osm let za mříže, ovšem znásilnění nebo vraždu mu nemohl prokázat. Tělo se totiž nikdy nenašlo.

Foto: KÚ Karlovarského kraje

Na snímku zprava náměstek hejtmana Jakub Pánik, zdravotní ředitelka Nemocnice Sokolov Renáta Baranová, tisková mluvčí Markéta Singerová.

Článek

"Důkazy, že obžalovaný poškozenou nejprve nožem zranil a následně ji usmrtil, existují," zdůvodnil rozhodnutí předseda senátu Jindřich Fastner. Kříž byl odsouzen pouze za ublížení na zdraví s následkem smrti. Křížův obhájce Miloš Červinka s rozsudkem nesouhlasí a je připraven jít s případem k Nejvyššímu soudu.

"Neprokázalo se, že by jediný důkaz nade vší pochybnost svědčil o tom, že se můj mandant jednání dopustil," uvedl. Státní zástupce Zdeněk Topinka, který případ označil za jeden z nejkomplikovanějších za posledních deset let, však o Křížově vině nepochybuje. "Jsem naprosto přesvědčen, že tam došlo k vraždě," tvrdí Topinka.

Pražský vrchní soud o Křížovi rozhodoval už podruhé. Ženu její přátelé viděli naposledy v roce 1993 odcházet z hospody v Křížově doprovodu. Manžel později nalezl v blízkosti hřbitova džíny své ženy. Případ byl před deseti lety odložen pro nedostatek důkazů.

Tělo zřejmě spálil v krematoriu

Kauzu otevřelo státní zastupitelství znovu loni v dubnu. Rozbor stop na nalezených džínách prokázal ženinu krev a ještě krev stejné skupiny, jakou má Kříž, nedošlo však k testům DNA, které by dokázaly viníka spolehlivě určit.

Kříž před deseti lety uvedl na policii, že do ženy, která u něj byla na Vinohradském hřbitově, strčil, a ona upadla a udeřila se do hlavy. Tělo údajně hodil do kontejneru na zvadlé květiny. Svou původní výpověď pak záhy popřel a tvrdil, že ženu pouze doprovázel a u hřbitova se rozešli.

Tělo ženy se však nikdy nenašlo a kriminalisté se domnívají, že je Kříž spálil v krematoriu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám