Hlavní obsah

Za rasové útoky stanuli mladíci z Jeseníka před soudem

Právo, Novinky, Barbora Haušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JESENÍK

Okresní soud v Jeseníku se v pátek začal zabývat dvěma incidenty mezi mladíky z Jeseníku a místními Romy. Na lavici obžalovaných usedli Martin Stiskala (19) a Martin Hejný (24), kteří se zpovídají z rasově motivovaných útoků.

Foto: Zdeňka Kalová

Josef Voleský, Půlakt, před 1925, olej na plátně (detail)

Článek

Obžaloba dvojici mladíků viní z násilí proti skupině obyvatel a jednotlivci, hanobení národa, etnické skupiny, rasy a přesvědčení a výtržnictví.

První z případů se stal už letos v zimě, kdy měl Stiskala s Hejným slovně napadnout romský pár. Muže a ženu měli pronásledovat a házet po nich sněhové koule, zatímco jim vyhrožovali zabitím.

Druhý z žalovaných skutků, po kterém byl Stiskala vzat do vazby, se stal na jaře. Tentokrát Hejný vystupuje pouze jako svědek. Jak vyšetřila policie, Stiskala napadl stejně starého romského mladíka před restaurací Sport. V opilosti ho údajně urážel rasistickými nadávkami, plival na zem, čímž ho chtěl vyprovokovat. Nakonec do něj začal strkat a kopat. Mladík se tedy začal bránit a Stiskalu držel v tzv. kravatě až do příjezdu policie. Oba tehdy utrpěli drobná zranění. Hejný vše sledoval z okna hostince.

Stiskala: oběť jsem já

Stiskala však dnes popřel, že by Roma napadl první. Tvrdí, že to bylo naopak a on se navíc ani nebránil, protože si další konflikt s Romy nepřál. Vypověděl, že v Jeseníku panuje vůči němu nepřátelská atmosféra a on si proto dává pozor.

Stiskala byl totiž již dříve obžalován společně s Martinem Jašem a Petrem Blajzem z rasově motivovaného úroku na romský manželský pár z Jeseníku, který údajně provedli loni v červnu. Jesenický okresní soud je za to v lednu potrestal tříletou podmínkou. Verdikt však zrušil Krajský soud v Olomouci na základě odvolání státního zastupitelství a vrátil případ do Jeseníku. Nové líčení se dosud nekonalo.

Jaš a Blajze jsou nyní ve vazbě. Obvinění jsou z jiných dvou útoků na Romy, kterých se měli dopustit na jaře na jesenickém autobusovém nádraží.

Stiskalova matka syna brání

Stiskalova matka dnes řekla Právu, že věří v synovu nevinu. Podle ní jsou skutky vykonstruované. "Všechny události odstartoval případ Žigových (romští manželé napadení před rokem - pozn. red.). Potom Romové začali dělat schválnosti a provokovat. Několikrát mému synovi vyhrožovali, že se mu pomstí," brání syna Jana Stiskalová.

Soud byl odpoledne odročen na 21. května. Pokud soud oba mladíky uzná vinnými, hrozí jim tříleté vězení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám