Hlavní obsah

Za pokus upálení manželky stráví 18 let za mřížemi

Právo, ČTK, lek
PRAHA

Výjimečný osmnáctiletý trest vězení v úterý potvrdil pražský vrchní soud Milanu Pačutovi z Náchodska, který po dlouhodobém týrání polil svou ženu benzínem a zapálil ji. Všemu přihlížel šestiletý syn. Matka dvou dětí přežila, ale již nikdy se nebude moci vrátit ke své práci a musejí se o ní a děti starat její rodiče.

Foto: www.zdravaprsa.cz
Článek

Vrchní soud se s rozsudkem zcela ztotožnil, prohlásila předsedkyně odvolacího senátu Jaroslava Maternová. Odvolání žalobce i dvaačtyřicetiletého Pačuty soud zamítl.

Výjimečný trest si vysloužil nejen za surový a zvlášť trýznivý pokus o vraždu pětatřicetileté Markéty. Soudy mu spočítaly i jeho dřívější chování k ženě. Když ji jednou v opilosti bil do hlavy, protrhl jí ušní bubínek. Za to byl uznán vinným z ublížení na zdraví.

Vedle trestu vězení musí vazebně stíhaný muž ze Slovenska podstoupit i ambulantní protialkoholní léčení a zaplatit choti jako odškodné přes 550 000 korun. Dalšího půl miliónu korun dluží zdravotní pojišťovně za náklady na její léčbu.

Maminku zachraňoval i šestiletý syn

Surový a bezcitný útok Pačuta provedl předloni v listopadu v Šestajovicích na Náchodsku po hádce s manželkou. Staršímu synovi řekl, že maminka bude hořet jako papírový čert, vzal kanystr s benzínem a šel za ní na půdu.

Pačuta se hájil tím, že žena škrtla zapalovačem sama. "Neudělal jsem nic, zachránil jsem ženě život," přesvědčoval odvolací soud Pačuta. Ze lži ho však usvědčil syn, který maminku pomáhal hasit a byl i u příjezdu záchranné služby.

Žena podstoupila mnohaměsíční léčbu, ovšem podle lékařů si bude nést následky celý život. Kromě viditelných jizev má problémy s pohyblivostí. Kvůli poškození kloubů tak nemůže dále vykonávat profesi keramičky. Proti dnešnímu rozhodnutí je možné podat pouze dovolání k Nejvyššímu soudu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám