Hlavní obsah

Za pobodání řidiče dodávky v Plzni dostal muž 11 let vězení

Plzeň

Na 11 let do vězení v pátek poslal Krajský soud v Plzni sedmadvacetiletého Miroslava Koníčka za pokus o vraždu, nebezpečné vyhrožování a výtržnictví. Podle rozsudku loni v prosinci u plzeňského Mikulášského náměstí ve čtvrti Slovany bodl nožem do hrudníku čtyřicetiletého řidiče dodávky kvůli jeho jízdě a jeho spolujezdci vyhrožoval. Hrozilo mu až 18 let vězení.

BEZ KOMENTÁŘE: Soud s mužem podezřelým z pokusu o vražduVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Řidič kamionu Koníček u soudu řekl, že nechtěl nikoho zabít ani nikomu ublížit. Trest si má odpykat ve věznici se zvýšenou ostrahou.

Podle spisu na začátku prosince Koníček stál před plzeňským barem U Chřestýše a začal hlasitě nadávat a bouchat pěstí do dodávky, která se snažila vycouvat. Řidič vystoupil, aby zjistil, co se děje. Po slovní rozepři Koníček podle soudu vytáhl nůž a řidiče dodávky dvakrát bodl do levé strany hrudníku.

Napadený utekl do sousedního domu, kde mu pomohl kolega z práce. Obžalovaný pak šel ještě ke spolujezdci z dodávky, který se v obavě zamkl v autě, několikrát udeřil do vozu a vyhrožoval, že ho také bodne. Potom odešel, zaznělo u soudu. Zraněný muž díky zásahu lékařů a operaci přežil. Jedna bodná rána jen těsně minula jeho srdce, způsobila mu ale masivní krvácení v hrudníku.

Po útoku šel spát

Koníček u soudu tvrdil, že si nevybavuje, jak se nůž, který měl v kapse, ocitl v jeho ruce, ani jak jím nejméně dvakrát bodl. Vypověděl, že během dne vypil několik piv, pohádal se doma s přítelkyní i matkou a odešel. Navečer byl s přítelkyní a kamarádem v baru, pak šel ven kouřit. Cítil se opilý.

Dodávka najednou začala couvat a narazila do něj. Zařval, ať řidič vrátí řidičák, když couvá do lidí, a uhodil pěstí do boční části vozu s plachtou. Řidič prý vystoupil a zaútočil na něj, strčil do něj a narazil ho tvrdě na zeď. V tu chvíli prý zřejmě vytáhl nůž. Přesně si ale nic nepamatuje. Řidič dodávky pak řekl „au” a utekl. Koníček se šel zeptat spolujezdce, co se děje, řekl u soudu.

Po incidentu šel ještě zaplatit útratu do baru, dal nůž přítelkyni a rozešli se. Všiml si, že krvácí z ruky a měl strach, zda něco neprovedl. Šel pak spát do svého kamionu. Po několika hodinách ho zadržela zásahová jednotka policie. Podle jeho slov ho zbila. Při zadržení měl v dechu 1,75 promile alkoholu a pozitivní test na amfetamin.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám