Hlavní obsah

Za miliónové machinace v autobazaru poslal soud majitele znovu za mříže

Právo, René Chvalina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Za zpronevěru téměř deseti miliónů korun poslal v pátek královéhradecký krajský soud jednapadesátiletého podnikatele Michala Zemana na pět let a deset měsíců do vězení. Hradecký soud Zemana poslal už loni za tento čin za mříže na šest let, ale případ se k soudu znovu vrátil poté, co Vrchní soud v Praze nařídil prozkoumání majetkových poměrů obžalovaného.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Pateční rozhodnutí krajského soudu oproti prvnímu verdiktu zprostilo Zemana viny ve čtyřech z 55 bodů obžaloby a ubralo mu dva měsíce z původního trestu. Zemanovi přitom hrozilo až deset let za mřížemi. Rozsudek není pravomocný; obžalovaný se proti rozsudku opět odvolal, státní zástupce si ponechal lhůtu.

„Takový trest a zákaz činnosti je pro mě likvidační,“ reagoval zoufale na nový verdikt soudu Zeman.

Rád bych vše uhradil, ale v současné situaci nemohu.
Michal Zeman

Zeman si měl přijít podle obžaloby od poloviny roku 2009 do října roku 2010 na více než devět miliónů korun tím, že ve svém autobazaru přebíral do komisního prodeje různá motorová vozidla, ale po prodeji těchto vozů už  jejich majitelům nezaplatil.

„V 90 procentech žaloby necítím vinu,“ uvedl k žalobě Zeman. Rozvedený otec tří dětí poté bydlel u matky a podle svých slov nevlastní vůbec nic. Nepracoval ani nepobíral žádné dávky, na živobytí mu přispívala matka a jeho kamarád. „Rád bych vše uhradil, ale v současné situaci nemohu,“ uvedl již dříve Zeman.

Jeho situace prý vygradovala v době, kdy zkolaboval a skončil na psychiatrii. „Pokud bych neskončil na psychiatrii, tak by fungovala firma dál,“ tvrdil Zeman. Tím skončilo jeho patnáctileté úsilí v autobazaru, jehož tržby v některých letech dosahovaly až 100 miliónů korun, a vrhlo se na něj přes 50 podvedených věřitelů. Hlavní tři, kteří mu dováželi automobily ze zahraničí, žádají po Zemanovi téměř pět a půl miliónu korun.

Peníze prý schovával v autě

Obžalovaný jen velmi složitě soudu vysvětloval, proč nezaplatil klientům za prodané automobily. Na většinu dotazů soudu odpovídal, že byl podveden, byl na něj vykonstruován komplot a na ostatní případy si již nepamatuje. Pokud si pamatoval, mělo jít o administrativní zádrhele.

Peníze, které obdržel při prodeji, prý uchovával ve svém voze v autobazaru. Od něj se prý nehnul čtyřiadvacet hodin denně. Téměř šest a půl miliónu z něj ale měl někdo ukrást v době, kdy byl na psychiatrii. Soud však jeho tvrzením neuvěřil a v novém řízení poslal Zemana znovu za mříže.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám