Hlavní obsah

Za mezinárodní obchod s drogami dostalo deset Vietnamců 80 let vězení

– Ústí nad Labem
Právo, Aleš Pelikán

Tresty celkem 80 let vězení rozdělil ve čtvrtek Krajský soud v Ústí nad Labem skupině deseti Vietnamců za organizovaný obchod s drogami. Skupina, jejíž aktéři odešli od soudu s tresty od 4,4 do 12,5 roku vězení, ve velkém vyráběla a prodávala marihuanu a pervitin. Odsouzeným, mezi nimiž jsou i dvě ženy, se rozsudek příliš nezamlouval a většina se proti němu na místě odvolala.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Skupina 10 obžalovaných u ústeckého krajského soudu

Článek

Soud se rozsáhlou činností skupiny, v níž někteří působili i ve více státech, začal zabývat letos v březnu. Podle obžaloby ve skupině fungovala dělba práce, někteří pěstovali marihuanu, část se zabývala výrobou pervitinu a jejich prodejem v Česku. Někteří zajišťovali vývoz drog zejména do Německa. Část skupiny zajišťovala v Maďarsku, Polsku a Německu nákup léků potřebných pro výrobu pervitinu. Soud se s obžalobou až na drobné výjimky ztotožnil.

Česká skupina úzce spolupracovala při prodeji drog s podobnou skupinou v Německu, kterou soudí tamní soudy. Česká skupina organizovala vývoz marihuany do Německa po kilech, množství pervitinu se pohybovalo ve stovkách gramů. K převozu přes hranice využívala kurýry, které německá policie v několika případech za hranicemi zadržela. Policii pomohly k odhalení skupiny telefonní odposlechy, pořídila jich několik set.

Hrozilo jim až 18 let

Část lidí ze skupiny působila v Litvínově, drogy měli prodávat a vyrábět i v jiných částech kraje, k předávání některých zásilek mělo docházet v Praze. Trestná činnost měla probíhat vesměs od léta roku 2010 až do začátku roku 2011.

Nejvyšší trest 12,5 roku dostal Quang Trieu Kieu, který byl označen za hlavního organizátora skupiny. Podle předsedy soudního senátu Ivana Elischera je ale i tento trest v dolní polovině zákonné sazby. Za čin ve spojení s organizovanou skupinou působící ve více státech hrozilo některým až 18 let vězení. Rozsudek zatím není pravomocný, šest z odsouzených se odvolalo na místě, další čtyři si stejně jako státní zástupkyně ponechali lhůtu na odvolání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám