Hlavní obsah

Za kopanec do hlavy nebude policista potrestán. Zastal se slabšího, řekl soud

Právo, Patrik Biskup
Klatovy

Očištěn odešel ve středu od klatovského soudu místostarosta Chudenic a policista v jedné osobě David Žák, který předloni v dubnu při fotbalovém utkání okresního přeboru kopl do hlavy jednoho z diváků a podle státního zástupce se tím měl dopustit trestných činů ublížení na zdraví a výtržnictví.

Foto: Patrik Biskup, Právo

David Žák (vpravo) se svým obhájcem u soudu.

Článek

Samosoudce Jaromír Veselý ale útok posoudil jako nutnou obranu s vysvětlením, že obžalovaný se zastal jiného fanouška, kterého poškozený napadal. Případ postoupil k vyřízení policejnímu funkcionáři s tím, že by se mohlo jednat o kázeňský přestupek. Rozhodnutí je pravomocné.

„Pokud obžalovaný zasahoval, tak proto, aby odvrátil nebezpečí útoku poškozeného na člověka, který se nedokázal sám bránit. Zvolil kopnutí nohou, neboť předpokládal, že napadenému muži hrozí ze strany poškozeného vážná újma na zdraví. Jednal tak v rámci nutné obrany,“ uvedl soudce.

Podle něj se znalci ani nedokázali shodnout na zdravotních následcích, které měl Žák poškozenému kopem způsobit. „Jeden v posudku tvrdil, že vše nasvědčuje otřesu mozku, druhý to zase vyloučil s tím, že pro takovou diagnózu chyběly příznaky. Soud tak musel vycházet z důkazů, které jsou pro obžalovaného příznivější, tedy že žádná zranění poškozenému nezpůsobil,“ vysvětlil Veselý.

Neposkytl první pomoc

Upozornil na to, že jediné, co se dá obžalovanému vytknout, že poté, co poškozený zůstal po úderu kopem bezvládně ležet na zemi, nepřivolal nebo sám neposkytl první pomoc „Takové jednání by mohlo být posouzeno jako přestupek,“ uzavřel soudce.

V té chvíli to bylo to nejrychlejší a nejúčinnější řešení.
obžalovaný

Incident se odehrál krátce po skončení utkání regionální soutěže v Kašperských Horách, kde místní klub hostil rivala z Chudenic. Žák, který byl na zápase mimo službu jako divák, tvrdí, že jen chránil fanouška Chudenic Josefa Brabce, kterého měl zákeřně napadnout příznivec domácího klubu Jiří Steinbach.

„Před koncem zápasu jsem vylezl na zábradlí u hřiště a křičel na rozhodčího, ať píská pořádně. Pak ke mně přišel nějaký člověk a napomínal mě, abych tady neřval jako na lesy, a taky mi řekl, ať slezu dolů,“ vybavoval si Brabec, co předcházelo samotné potyčce. S mužem se prý chvíli dohadovali. Pak se ozval hvizd, který zápas ukončil.

Mlátil ho rukama 

„Když se ozval tenhle závěrečný hvizd, odešel jsem si sednout zpátky na mez. Ten pán přišel za mnou a začal se do mě navážet, že jsem buzerant. Odpověděl jsem, že on sám je buzerant. Poté mě povalil na zem a mlátil rukama. Pak už si jen pamatuji, jak ten muž leží vedle mě, když ho David Žák shodil,“ tvrdil Brabec.

Žák přiznal, že použil úder kopem úmyslně. „V té chvíli to bylo to nejrychlejší a nejúčinnější řešení, abych zabránil útočníkovi v dalším napadání. Kop jsem se ale snažil vést na tělo. Byl to mžik, až později jsem zjistil, že jsem ho zasáhl do hlavy,“ uvedl devětatřicetiletý inspektor policejního oddělení ve Švihově.

Reklama

Výběr článků

Načítám