Hlavní obsah

Za kauzou Kuřim stojí sekta Josefa Škrly, stojí ve spisu

V pozadí kuřimské kauzy stojí sekta Josefa Škrly, otce Barbory Škrlové, která se vydávala za třináctiletou Annu a Adama. Podle Mladé fronty Dnes to vyplývá z odborného posudku, který měli vyšetřovatelé nedávno založit do spisu kuřimské kauzy. Posudek odborníka také vysvětluje motiv proměn Barbory Škrlové.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Motivem proměn Barbory Škrlové měla být snaha o stvoření nové bytosti.

Článek

Sekta totiž chtěla prostřednictvím nových bytostí spasit svět, dovést jej k dokonalosti. Proto bylo třeba vytvořit nová těla, píše deník.

"Podle materiálů, které byly nalezeny v Norsku, se do Barbory Škrlové a muže Č. vlila jakási duchovní síla. Jejich tělesné schránky však pro ni nestačily, tak bylo třeba vytvořit nové bytosti," řekl MfD člověk obeznámený s okolnostmi vyšetřování. "Cítili to jako své poslání. Cílem duchovních bytostí bylo vyvést lidstvo z temnoty," uvedl podle deníku nejmenovaný zdroj.

Mužem označeným písmenem Č. je podle odborníka na náboženské sekty Zdeňka Vojtíška, který pro policii posudek zpracoval, Barbořin otec Josef Škrla. V sektě, kterou v Brně založil už v osmdesátých letech minulého století, prý Škrla vystupuje pod jménem Čan.

Ondřej a Jakub prý "brzdili" stvoření Anny

Hledání nových identit začalo podle MfD už dávno. Škrla prý sháněl rodné listy mrtvých dětí. Nakonec se ale příslušníci sekty rozhodli pro jiné řešení. Svou identitu měla změnit Barbora Škrlová, která se v rodině Kláry Mauerové vydávala za třináctiletou Annu.

K mučení Ondřeje a Jakuba docházelo podle nejmenovaného zdroje MfD kvůli tomu, že chlapci "brzdili stvoření Aničky".

Odborníci ve vyšetřovacím spisu uvádí, že Škrlová netrpí žádnou duševní nemocí a podle lékařských zpráv vyšetřovatelům lhala, uvádí list. Podle předběžných policejních závěrů je Kateřina Mauerová, která týrala své dva syny, viníkem i obětí.

V kauze Kuřim padla zatím čtyři obvinění. Josef Škrla, alias Čan, zatím podle deníku obvinění uniká.

Reklama

Související témata:

Související články

Žalobci si případ Kuřim převezmou v dubnu

Krajské státní zastupitelství (KSZ) v Brně očekává, že vyšetřovací spis z tzv. kuřimské kauzy týraných dětí dostane žalobce od policejních vyšetřovatelů...

Výběr článků

Načítám