Hlavní obsah

Za dotace od EU slíbil muž nanotechnologie, za miliony si nakoupil modely vláčků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Osm tisíc vláčků si pořídil muž, který získal peníze z fondů EU a z rozpočtu ČR. Původně byly dotace určeny na vědecké projekty v oblasti nanotechnologií. Muž spolu se společníky podle policie způsobil škodu v celkové výši 133 milionů korun.

Foto: Policie ČR

Muž si zakoupil také osm tisíc vláčků.

Článek

Policie o případu informovala ve středu s tím, že byla podána obžaloba ve spolupráci s Úřadem evropského veřejného žalobce. Podle zjištění kriminalistů měla trojice od roku 2011 nejméně v 17 případech čerpat dotace ve výši téměř 133 milionů Kč, o dalších 130 milionů Kč se pokusila.

Foto: Policie ČR

Muž si zakoupil také osm tisíc vláčků.

„Podle dosavadních závěrů trestního řízení měl hlavní pachatel předstírat realizaci složitých vědeckých projektů v oboru nanotechnologie. V dotačním řízení měl předkládat fiktivní podklady, například smyšlené objednávky, faktury či smlouvy, které měl opatřovat padělanými podpisy a razítky,“ informoval mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej.

Foto: Policie ČR

Zajištěné BMW.

Peníze používali pro svůj prospěch. Investovali do movitého i nemovitého majetku, ale také několik milionů korun do více než osmi tisíc modelů železničních vláčků. Ty policisté zajistili, stejně jako majetek za 50 milionů korun.

Žalobkyně obžalovala tři lidi a tři firmy ze spáchání trestných činů poškození finančních zájmů Evropské unie, dotačního podvodu a legalizace výnosů z trestné činnosti. Soudu byl předložen spis čítající téměř 19 tisíc listů. Ve vězení mohou strávit až 10 let. Organizátor skončil ve vazbě.

Foto: Policie ČR

Policisté zabavili také bagr.

Reklama

Výběr článků

Načítám