Hlavní obsah

Za brutální znásilnění studentky dostal 12 let

– OSTRAVA
Právo, Aleš Honus

Dvanáct let vězení a ústavní sexuologickou léčbu vyměřil v pondělí ostravský krajský soud Tomáši Charvátovi (31) za brutální znásilnění šestnáctileté dívky v Ostravě-Zábřehu, při kterém byl náhodně přistižen policejní hlídkou.

Článek

Slečna, na kterou se recidivista vrhnul loni 3. září krátce po půlnoci, utrpěla rozsáhlou psychotraumatickou poruchu a její potíže trvají dodnes. "Rozešla se s přítelem, protože jednoduše řečeno nemohla cítit muže. Nemohla spát, chodit do školy, musela brát uklidňující léky a trpěla úzkostnými stavy," uvedl soudce Karel Gil.

Dívku, která si cestu z tramvaje domů zkracovala křovinatým porostem, Charvát povalil na zem, svlékl ji a škrtil jí tak silně, že chvílemi ztrácela vědomí. Zároveň se pokoušel o soulož a nutil ji, aby ho uspokojovala.

"Nepřestal, ani když dívka volala o pomoc, a pokračoval, i když na místo náhodou dorazili policisté, kteří ho z ní museli doslova strhnout," řekl soudce.

Dodal, že k pohlavnímu styku vlivem násilníkovy indispozice nedošlo. "Člověk ani raději nedomýšlí, co by se stalo, kdyby tam ti policisté nepřišli," řekl soudce.

Tomáš Charvát si k dvanáctiletému trestu musí přičíst ještě dva roky, které mu zbývají z předchozího trestu. V roce 2003 byl totiž odsouzen za loupež na čtyři roky, koncem následujícího roku byl z věznice podmíněně propuštěn. Již dříve byl přitom trestán za zločiny majetkového i sexuálního charakteru. "Jeho oběťmi byly vždy ženy," konstatoval soudce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám