Hlavní obsah

Za brutální napadení ve výtahu deset roků

Právo, Barbora Silná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ÚSTÍ NAD LABEM

Devět bodnořezných ran, které osmicentimetrovou čepelí otevíracího nože zasadil loni 21. května ve výtahu jabloneckého paneláku opilý 52letý Jan Poláček o rok staršímu Milanu Noskovi, ohodnotil včera senát liberecké pobočky Krajského soudu v Ústí nad Labem deseti lety vězení.

Článek

Soud shledal Poláčka vinného z trestného činu pokusu vraždy a poslal ho do věznice s ostrahou, zároveň mu nařídil ochranné ambulantní protialkoholní léčení. Poláček se proti verdiktu namístě odvolal, státní zástupkyně si ponechala lhůtu na rozmyšlenou.

"Vina obžalovaného byla jednoznačně prokázána. Nůž, kterým se činu dopustil, byl svým charakterem způsobilý, aby usmrtil jiného, navíc útočil na životně důležité orgány a svůj útok dokládal i verbálně, když křičel, že ho zabije," uvedla předsedkyně senátu. Od smrti muže zachránila jeho aktivní obrana, pomoc sousedů a rychlý příjezd záchranářů.

Obžaloba kladla Poláčkovi z Jablonce nad Nisou za vinu, že se vloudil do panelového domu pod záminkou, že jde navštívit bývalou manželku a nemá klíče. Když mu Nosek, s nímž se předtím viděl v restauraci, otevřel, ve výtahu ho napadl.

Nic netušícímu muži nadával, že ho udal, a pak začal bodat do krku, obličeje, břicha, zad a ruky. Podstatou vzteku a útoku údajně bylo, že Poláčkovi kdosi řekl, že ho Nosek udal. On pak byl odsouzen pro trestný čin zpronevěry a nemohl už vykonávat práci vedoucího v samoobsluze.

Hodinu před útokem chtěl půjčit peníze

"Není to pravda, neudal jsem ho. Tím se hájil, když už nevěděl, co má říkat," reagoval před vynesením rozsudku v rozhovoru s novináři Nosek. Popsal, že útok na něho byl zcela nečekaný. "Jeli jsme výtahem do 11. patra. Najednou mě napadl a křičel, že mě zabije, ale až u mě doma. Snažil jsem se mu držet ruce, ale pořád bodal," vylíčil napadený muž. Nic podobného prý nečekal.

"Znali jsme se třicet let. Hodinu předtím za mnou byl v hospodě, abych mu půjčil peníze, hrál automaty. Odmítl jsem to a on odešel. Nešel za mnou, protože já odešel až po něm. Myslím, že by tak dopadl každý, kdo by mu zrovna otevřel dveře do baráku," mínil Nosek, který má dodnes psychické trauma z napadení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám