Hlavní obsah

Za agresivní útok na řidičku dostal muž podmínku a nesmí za volant

Právo, Patrik Biskup
Klatovy
Aktualizováno

Osmiměsíční podmínku a zákaz řízení motorových vozidel na 18 měsíců, takový trest v úterý vyměřil klatovský okresní soud Peteru Rumanskému (38) za agresivní útok na 39letou řidičku ze Strakonicka z letošního června. Soud muže uznal vinným z výtržnictví a poškození cizí věci. Rozsudek není pravomocný, lze se proti němu odvolat.

BEZ KOMENTÁŘE: Peter Rumanský u souduVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Podle rozsudku Rumanský nejprve donutil řidičku zastavit na silnici z Horažďovic do Velkého Boru na Klatovsku, poté jí rukou rozbil boční sklo u auta a sebral mobilní telefon, který pak zahodil do pole. „Společenskou škodlivost jednání obviněného zvyšuje zejména způsob, jakým se rozhodl vyřídit vzniklý problém v dopravě. Už jen samotné vybrždění poškozené bylo vysoce nebezpečným krokem. Následně použil další násilí. Řidička i její spolujezdkyně měly doslova strach o život,“ uvedl soudce Jaromír Veselý.

Podle soudce nelze vzít v úvahu žádné polehčující okolnosti. „Naopak obviněnému přitížilo, že byl opakovaně trestán za přestupky v dopravě,“ dodal Veselý.

Rumanský se hájil tím, že byl ve stresu po situaci, při které se cítil ze strany poškozené ohrožen. Tvrdil, že jej při předjíždění jiného vozidla málem vytlačila ze silnice. Za své chování se omluvil s tím, že to přehnal.

„Při výjezdu z Horažďovic dojel dvě vozidla, která se pohybovala okolo 70 kilometrů za hodinu. Chvilku jsem čekal, jestli nebude to druhé vozidlo předjíždět před ním jedoucí auto s vlekem. Pak jsem začal předjíždět a v tu chvíli to druhé vozidlo vybočilo do levého pruhu. Měl jsem co dělat, abych neskončil v příkopu, Musel jsem prudce brzdit,“ vypověděl.

Foto: Právo

Zničený interiér vozu

Když zjistil, že vozidlo, se kterým se dostal do kolize, dál pokračuje v jízdě, tak jej předjel a jeho řidičku zastavil, aby si to s ní mohl „vyříkat“. „Praštil jsem rukou do bočního okénka a rozbil ho. Řekl jsem ženě za volantem, jestli si uvědomuje, že nás mohla zabít. Pak jsem jí vzal telefon a hodil ho do pole,“ pokračoval obžalovaný.

Poškozená žena si podle svých slov není vědoma, že by řidiče jakkoli ohrozila a zavdala mu příčinu k tak agresivnímu útoku. „Předjížděla jsem pomalu jedoucí felicii s přívěsným vozíkem. Když jsem byla na její úrovni, uslyšela jsem za sebou brzdy a klakson. Ve zpětném zrcátku jsem pak uviděla octavii. Její řidič tam něco rozezleně gestikuloval rukama,“ uvedla Kateřina Š.

Auto ji pak předjelo a zatarasilo cestu. „Vyběhl chlap jak hora a začal se na mě dobývat. Tak nějak instinktivně jsem se stačila ještě zamknout,“ vzpomínala řidička, která tehdy vezla svoji neteř na zubní pohotovost do Plzně.

Různé výpovědi svědků

Zjevně rozlobený muž pak podle ní začal pěstí mlátit do bočního okénka. „Asi po třetí ráně se celé sklo vysypalo. Sáhl dovnitř, vytrhl mi mobilní telefon a praštil s ním o čelní sklo, až odletěl do pole,“ líčila poškozená. Pak muž odešel ke svému autu, chvilku si prohlížel zkrvavenou ruku a pak odjel.

Policisté Rumanského následně zadrželi na benzinové pumpě v nedalekém Nepomuku. Situaci, která incidentu předcházela, popisují svědci rozdílně. Zatímco řidič v černém jaguáru, který jel za Rumanským a spolu se znají, tvrdil, že poškozená vybočila do levého pruhu v okamžiku, kdy už byla rumanského oktavie na její úrovni, předjížděná řidička vozidla s přívěsným vozíkem naopak tvrdila, že žádný nebezpečný manévr ze strany poškozené nezaregistrovala.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám