Hlavní obsah

Za 16 let starou vraždu učitelky z Mohelnice si odpyká 13 let

– Olomouc
Právo, Petr Marek

Na 13 let za mříže poslal v pondělí senát olomoucké pobočky Krajského soudu (KS) v Ostravě Radka Chytila (37). Pykat bude za více než 16 let starou vraždu učitelky v Mohelnici na Šumpersku, kterou spáchal zvlášť brutálním způsobem v úmyslu zakrýt jiný trestný čin. Zároveň se musí podrobit ochranné sexuologické léčbě ústavní formou.

Foto: Petr Marek, Právo

Justiční stráž přivádí Radka Chytila k soudu.

Článek

Kauza však bude mít pokračování, neboť obžalovaný se na místě odvolal. Státní zástupkyně se práva na odvolání vzdala.

Pak si nic nepamatuji, vím, že jsem vybíhal ven a viděl jsem tělo.
Radek Chytil

Učitelku tehdejší student učiliště napadl 27. listopadu 1996 v jejím panelovém bytě, od kterého si tajně udělal duplikát klíče. Originál získal u rodičů, kterým žena klíče od bytu při odjezdu z domova nechávala. Do bytu mladík tajně chodil zhruba půl roku.

„Chodil jsem se tam třeba dívat na televizi, měli jsme malý byt. Ten den jsem se asi zakoukal a najednou vešla do bytu. Vypnul jsem televizi a zpanikařil. Pak si nic nepamatuji, vím, že jsem vybíhal ven a viděl jsem tělo. Až druhý den jsem se dozvěděl, co se stalo. Dal jsem si dohromady, že jsem to asi byl já, kdo to spáchal,“ řekl u soudu již dříve Chytil.

Podle soudu chytil ženu zezadu a kolem krku jí dal pásek od svetru. Poté, co ji přiškrtil a povalil ji na břicho, svázal jí ruce a nohy za zády a celý obličej zalepil lepicí páskou. Nakonec jí nadzvedl hlavu a zasadil jí hlubokou řeznou ránu na přední straně krku o délce 22 centimetrů. Proťal přitom mj. velké krční cévy. Učitelka na místě zemřela.

V hledáčku policie byl několikrát

Po vrahovi léta kriminalisté marně pátrali. Vražda v Mohelnici patřila k nejdéle neobjasněným trestným činům tohoto druhu v Olomouckém kraji. Chytil podle policistů patřil mezi podezřelé už v roce 1996. Stejně tomu bylo o deset let později, kdy se k případu vrátili, a nic se nezměnilo ani předloni na podzim, kdy byl případ znovu otevřen podruhé.

Vrah se mezitím vyučil na automechanika, oženil se a narodila se mu dcera. Na policii se přišel přiznat loni v červnu, prý pod tíhou svědomí. Svou roli podle něj hrálo i to, že měsíc před přiznáním vytáhl nůž na dvě prostitutky, nic jim však neudělal. Znalkyně z oboru sexuologie ho označila za sadistického devianta. Vraždit podle ní mohl i právě v důsledku této duševní poruchy. Podle jiných znalců byl ale v době činu příčetný a nese za něj odpovědnost.

Šestnáct let mě trápilo svědomí. Stále častěji jsem měl stavy, které jsem nebyl schopen ovládat.
Radek Chytil

Státní zástupkyně Marie Kodytková požadovala trest v polovině zákonné sazby (12 až 15 let). Chytilův obhájce Jiří Staněk odmítl právní kvalifikaci obžaloby s tím, že podle něj jde „jen“ o vraždu prostou a v té souvislosti žádal zastavení trestního stíhání v důsledku promlčení.

Sám Chytil se u soudu v pondělí za hrůzný čin omluvil. „Velmi lituji toho, co se stalo. Šestnáct let mě trápilo svědomí. Stále častěji jsem měl stavy, které jsem nebyl schopen ovládat. Věřím, že léčba mé problémy vyřeší a jednou se vrátím do normálního života,“ uvedl Chytil.

Od soudu se ale shovívavosti nedočkal. „Z důkazů jeho vina jednoznačně vyplývá stejně jako to, že vraždil zvláště surovým a trýznivým způsobem v úmyslu zakrýt jiný trestný čin. A v takovém případě je promlčecí doba dvacet let. Nic na tom nemění ani fakt, že konat tak mohl i v souběhu s jeho deviací. Na druhé straně, kdyby se nepřiznal, případ by asi nikdy vyřešen nebyl. Polehčující okolností je i to, že si uvědomuje, že má nějaký problém a chce ho i řešit,“ řekl Právu k verdiktu KS předseda senátu Eduard Ondrášek.

Reklama

Výběr článků

Načítám