Hlavní obsah

Z dvanácti členů Zádamského gangu byli odsouzeni čtyři

Právo, Svatava Hernandezová
Plzeň

Krajský soud v Plzni vynesl v pondělí rozsudek v případu tzv. Zádamského gangu. Marek Prukl dostal za nedovolené ozbrojování podmíněně tři měsíce, Alana Tremla potrestal soud za podplácení patnácti měsíci podmíněně. Dušan Oračko a Martin Bláha byli odsouzeni za výtržnictví na jeden rok nepodmíněně, zbytek gangu, osm lidí, soudce zprostil obžaloby.

Foto: Svatava Hernandezová, Právo

Soud s členy tvz. Zádamského gangu

Článek

Mezi osvobozenými je i Milan Zádamský, kterého obžaloba označila za hlavu gangu.

Gang byl znám jako skupina osob, která podle spisu vydírala podnikatele v západních Čechách. Část obžalovaných letos v květnu soud zprostil obvinění poté, co případ rozdělil na části. Vrchní soud ale jeho rozhodnutí zrušil a nařídil soudu vynést současně rozsudek ve věci všech obžalovaných.

Podle obžaloby terorizovalo dvanáct členů gangu v letech 1999 až 2007 podnikatele v Karlovarském a Plzeňském kraji. Skupina zavedla tzv. fond právní ochrany, do něhož nutila platit podnikatele výpalné za ochranu a dalších 1000 až 1200 korun každému z vyhazovačů dosazených gangem.

Hlavou gangu Milan Zádamský

Po zhruba ročním sledování byla skupina zadržena. Vedle účasti na zločinném spolčení obvinil žalobce členy gangu různou měrou z dalších trestných činů - vydírání, porušování domovní a osobní svobody, loupeže, podplácení, výtržnictví, nedovoleného ozbrojování a poškozování cizí věci.

Za hlavu gangu žaloba označila 36letého Milana Zádamského, přezdívaného Král, který choval lva a vlastnil noční kluby. Zvíře přitom využíval k nátlaku na poškozené, když odmítali přistoupit na jeho požadavky.

K soudu poškození nepřišli

Z více než desítky poškozených se k soudu nikdo nedostavil, vyjma dvou zmocněnců, kteří za dvě rodiny požadovali uhrazení škody. Gang měl svoji přesnou strukturu. M. Zádamský rozhodoval, dával příkazy a schvaloval akce. Jeho bratr Petr (34) a Pavel Simandl (43) byli jeho nejbližšími spolupracovníky.

Těm pak podléhali další členové: Marek Pruckl (39), Radek Handlíř, Alan Treml (35), Zdeněk Hanzelín ((34), Dušan Oračko (40), Martin Bláha (38), Alois Wohldann (28) a Robert Šichman (36) a Jiří Bartyzal.

Reklama

Související články

Polovina Zádamského gangu je na svobodě

Polovina gangu kolem bratrů Zádamských z Karlovarského kraje je už z vazby na svobodě. Z dvanácti obžalovaných jich za mřížemi zůstává šest, včetně údajného...

Výběr článků

Načítám