Hlavní obsah

Vydavatelé Hitlerových projevů chtějí po státu sedm miliónů

Právo, Petr Kozelka
Praha
Aktualizováno

Když před několika týdny brněnský krajský soud definitivně zprostil obžaloby vydavatele knihy Adolf Hitler: Projevy, hrál všem obžalovaným na tváři široký úsměv. A teď se chtějí smát ještě víc, kvůli svému stíhání totiž chtějí na nákladech obžaloby a jako kompenzaci za stíhání více než sedm miliónů korun.

Foto: Petr Kozelka, Právo

S taškou plnou knih Hitlerových projevů dorazili k soudu Lukáš Novák (vlevo) a Pavel Kamas.

Článek

Pavel Kamas, Lukáš Novák a Lukáš Beer už svůj požadavek poslali na ministerstvo spravedlnosti. To má půl roku na to, aby o jejich nároku rozhodlo, jinak jsou vydavatelé připraveni obrátit se na soud.

Státní zástupce trojici i vydavatelství Guidemedia etc. jako právnickou osobu zažaloval kvůli pasážím v knize, které podle něj vyznívaly jako chvalozpěvy na Adolfa Hitlera. Vykreslen byl prý jako úctyhodný muž, který měl na srdci mír a blaho pro Evropu.

Jeho názor podpořil i soudní znalec na extremismus. Brněnský městský soud i odvolací krajský soud ale obžalobu smetly pod stůl. „Charakter knihy je historicky zasazen do konkrétní doby. Byla válka a Hitler ve svých projevech reagoval na aktuální události. Nejde o prohlášení, ze kterých by mohly čerpat další generace,“ vysvětlil osvobozující verdikt soudce Vlastimír Čech.

Sedm miliónů jako kompenzace

Kromě trestního stíhání nechal státní zástupce zablokovat účty Beerovi i vydavatelství. „Rozhodl o zajištění peněz na účtech patrně proto, že chtěl docílit, aby obvinění neměli prostředky na obhajobu a byli pro něj u soudu snadnou kořistí,“ konstatoval právní aktivista Tomáš Pecina, který před soudem vystupoval jako zástupce vydavatelství. Dodal, že je malým zázrakem, že vydavatelství se zablokovanými účty přežilo a nemuselo vyhlásit bankrot.

„Státní zástupce by měl vždy pečlivě vážit, jestli se u daného skutku vůbec může jednat o trestný čin, a k zajištění majetku obviněného může přistoupit jen tehdy, když si je správností svého názoru stoprocentně jist. Trestní právo není prostor pro právní experimenty,“ dodal advokát Kamase, Nováka a Beera Robert Cholenský.

Ten se svými klienty vyčíslil náklady obhajoby na 430 tisíc korun, dalších téměř sedm miliónů chtějí nakladatelé jako kompenzaci nemajetkové újmy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám