Hlavní obsah

Výbuch v pardubické Explosii zranil tři lidi

Pardubice
Aktualizováno

Při pondělním výbuchu v semtínské společnosti na výrobu výbušnin Explosia se zranili tři lidé. Na místě zasahovaly složky záchranářů a hasičů, případem se zabývá policie.

Foto: HZS Pardubice

V pardubické Exposii zasahovali v pondělí 21. srpna kvůli výbuchu střelného prachu hasiči, tři zaměstnanci byli při nehodě zraněni.

Článek

„K výbuchu došlo v poledne na výrobním pásu se střelným prachem. Během nehody se zranili tři lidé,” sdělil mluvčí společnosti Martin Vencl. Dva zaměstnanci byli zraněni lehce, jeden středně těžce.

Podle generálního ředitele firmy Josefa Tichého vybuchl lis na tvarování zrn střelného prachu. Podle mluvčího Vencla byli zranění zaměstnanci proškoleni a znali zásady bezpečnosti práce. Stroj, který explodoval, nevykazoval žádné závady.

Hasiči zajistili objekt výroby střelného prachu, který byl výbuchem poškozen. Celková škoda bude záležet na míře poškození strojního vybavení i budovy. „Ostatní výroba v podniku je zachována, žádná omezení nejsou. Budova je opáskovaná, ale její okolí je naprosto nedotčené,” dodal Vencl.

Podle záchranářů byli v průmyslovém areálu tři středně a těžce zranění. Šlo především o vážné popáleniny, poranění tlakovou vlnou a velmi vážné poranění ruky. Zranění byli po ošetření na místě transportováni do Pardubické nemocnice.

Případem se nyní zabývá policie a Obvodní baňský úřad. „Příčiny vzniku výbuchu jsou předmětem šetření. Budova byla prohlášena za bezpečnou, kriminalisté na místě budovu ohledávají,” uvedla mluvčí policie Eva Maturová. Šéf podniku jmenoval odbornou komisi, která bude s úřady při vyšetřování nehody spolupracovat.

V budově, v níž se nehoda stala, probíhá zpracování střelného prachu. Na místě obvykle pracují tři až čtyři zaměstnanci. Při nehodě do ovzduší unikly zplodiny po zahoření prachu v množství, které není pro okolí škodlivé.

V roce 2011 v Explosii explodovala ve výrobním bunkru trhavina dynamitového typu Perutin. Devět lidí se zranilo a čtyři pracovníci společnosti zemřeli. Podle vyšetřování tehdy za nehodu mohla zřejmě technická závada v technologii na separační odstředivce. Škoda se vyšplhala na 66 miliónů korun. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám