Hlavní obsah

Všichni pohřešovaní po výbuchu v Pardubicích jsou mrtví

Právo, René Chvalina
Pardubice

Čtyři pracovníci pardubické společnosti Explosia, kteří byli pohřešováni od výbuchu 20. dubna v areálu firmy, jsou mrtví. Potvrdila to analýza DNA ostatků. Právo o tom ve čtvrtek informovala policejní mluvčí Markéta Janovská.

Foto: René Chvalina, Právo

Na místě výbuchu zasahovaly všechny záchranné složky.

Článek

„Kriminalisté pracující na případu výbuchu v pardubické chemičce Explosia obdrželi výsledky provedených analýz DNA z ostatků, které zajistili na místě výbuchu. V tuto chvíli můžeme potvrdit, že se podařilo ztotožnit ostatky všech čtyř pohřešovaných osob,“ uvedla Janovská. Nejmladšímu z nich bylo 26 roků.

Policie také informovala o výsledku vyšetřování rodiny pohřešovaných prostřednictvím policejních psychologů a požádala Okresní státní zastupitelství v Pardubicích o souhlas s pohřbením ostatků. Vyšetřování příčin nehody stále pokračuje. Policie i nadále žádá veřejnost o spolupráci.

„Pokud někdo disponuje jakýmikoliv fotografiemi mraku, který se vytvořil na místě výbuchu nad Explosií, aby nám tyto materiály poskytl,“ upřesnila policejní mluvčí. Další podrobnosti k vyšetřování policie však uvádět nechce. Kromě policie výbuch z 20. dubna dál vyšetřuje také báňský úřad a hasiči.

Vyšetřovatelé z báňského úřadu čekají na další posudky, třeba od policejních pyrotechniků, takže vyšetřování z jejich strany ještě nelze uzavřít.

Výbuch ve výrobě a mísírně trhavin zničil dva železobetonové podzemní objekty, další budovy poškodil. V objektu se vyráběl Perunit, což je trhavina dynamitového typu, která se používá zejména na odstřel skalního masivu.

Při výbuchu se také zranilo deset lidí, šest z nich byli zaměstnanci Explosie, z nichž dva nastoupili do práce bezprostředně po ošetření, dva po krátké pracovní neschopnosti, další dva byli v domácím léčení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám