Hlavní obsah

Vrchní soud potvrdil tresty za únosy podnikatelů, jeden z nich zemřel

– Praha

Vrchní soud v Praze potvrdil v úterý tresty pro čtyřlístek mužů, kteří během dvou let unesli dva podnikatele z České republiky a Slovenska. Jeden z nich únos nepřežil. Nejpřísnější trest dostal Slovák Marek Majkut (46), který stráví ve vězení 14 let. Další se na svobodu nepodívají pět až dvanáct let. Soud zamítl jejich odvolání a červencový rozsudek hradeckého soudu tak potvrdil.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Obžalovaní u soudu v Hradci. Archivní snímek

Článek

„Několik měsíců po prvním skutku, kdy poškozený zemřel, se šli dopustit podobného jednání. To naprosto zvyšuje škodlivost jejich jednání měrou, řekla bych, až nevídanou, alespoň v naší praxi," podotkla k pachatelům soudkyně Vanda Činková.

Majkut, Čech Juraj Chabada (52) a Ukrajinec Mykola Zaduba (44) nejprve v červnu 2015 vylákali podnikatele Karla Taubeho na schůzku a odvezli jej do rodinného domu na Chrudimsku. Tam ho částečně vysvlékli, spoutali a ústa mu přelepili lepicí páskou. Tu mu následně zase strhli a Majkut muže násilím donutil vypít asi třetinu půllitrové lahve vodky.

Pak si vzal sikovky, kterými muži mačkal prsty na rukou a snažil se z něj dostat, kde má schované další peníze. Potom mu ústa zase zalepili a zanechali svému osudu. Muž ale z neznámých příčin zemřel. Druhý den Majkut se Zadubou zabalili tělo do igelitových pytlů a zakopali v lese na Orlickoústecku.

Muže naložili do auta

Sám Taube byl už v roce 2013 nepravomocně odsouzen na pět a půl roku za zinscenování svého únosu, jakožto i únosu dalšího podnikatele. Snažili se to nahrát tak, aby z únosů byla obviněná podnikatelka, se kterou měl Taube spory.

Podobně se snažili loni dostat peníze i ze slovenského podnikatele z Košic. Tentokrát jim pomáhal ještě další Slovák Jaroslav Holovka (36). Muže pod záminkou obchodního jednání rovněž vylákali na schůzku, ale naložili jej do auta a převezli do České republiky, kde ho donutili vybrat z bankomatu 75 tisíc. Poté už čtveřici zadržela policie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám