Hlavní obsah

Vrazi vylákali podnikatele před kancelář, kde ho rozstříleli. Soud jim potvrdil tresty

Právo, Petr Marek
Olomouc

Na 17 a 13 let za mříže poslal v úterý Vrchní soud (VS) v Olomouci Vincence Štěrbáka (52) a Milana Stavinohu (40) za vraždu jejich šéfa (38). Potvrdil tak verdikt Krajského soudu (KS) v Brně z loňského 26. listopadu, proti kterému se obžalovaní odvolali.

Foto: Petr Marek, Právo

Vincenc Štěrbák (vpravo) a Milan Stavinoha (vlevo) u olomouckého vrchního soudu.

Článek

„Odvolání obžalovaných, kteří se domáhali zrušení rozsudku a vrácení věci dokonce až do přípravného řízení k doplnění dokazování, které by mělo prokázat jejich nevinu, jsme zamítli jako nedůvodné. Skutkové závěry krajského soudu jsou správné, stejně jako právní kvalifikace. Trest je u obou přiměřený a zákonný,“ vysvětlil Právu mluvčí olomouckého vrchního soudu Vladimír Lichnovský.

Podle soudu oba muže usvědčují například stopy po zplodinách střelby a stopy krve.

Vraždu naplánovali Ščerbák a Stavinoha, a to zřejmě kvůli penězům. Dopředu se spolu domluvili, jak budou postupovat. Dohodli si i cestu na vzdálená místa, aby měli alibi.

Nakonec 30. září 2013 Stavinoha vylákal šéfa před jeho kancelář v zemědělském družstvu ve Vlkoši a Ščerbák jej devíti ranami zastřelil, přičemž první tři rány vypálil do jeho zad. Muž na místě zemřel.

Neměl jsem žádný důvod ho zabíjet
obžalovaný Štěrbák

Poté se vydali jeden do Prahy a druhý do Olomouce. Tělo oběti bylo nalezeno až v noci. Ščerbák prokázal nebývalou chladnokrevnost. Večer po vraždě mu totiž volala žena zabitého podnikatele, že se její muž nevrací domů. Ščerbák se pro ni zastavil doma a sám ji odvezl na farmu, aby jí pomohl najít mrtvého manžela.

Zatímco zoufalá žena se pokoušela svého muže oživovat, Ščerbák zavolal na policii s tím, že je tam mrtvý a není ani třeba, aby jezdil doktor. Obžalovaní se k vraždě nikdy nepřiznali. Tvrdili, že s ní nemají nic společného.

„Znali jsme se osm let a hodně mi pomohl. Neměl jsem žádný důvod ho zabíjet,“ dušoval se už u KS Ščerbák, který podle vlastních slov ve firmě zavražděného působil jako bílý kůň.

„Pole i budovy byly jeho, já jsem byl vedený jen jako jednatel, abychom dosáhli na dotace,“ vysvětloval Ščerbák.

A právě spory o peníze byly zřejmě motivem činu. Zavražděný, který podnikal v zemědělství, obžalované nejprve zaměstnával, později společně podnikali v areálu vlkošského družstva.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám