Hlavní obsah

Vrah dal oběti na Plzeňsku poslední ránu ve chvíli, kdy ji svědci oživovali

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

Představte si, že se snažíte zachránit život zraněnému člověku a někdo do něj začne přímo před vámi střílet, aby si byl jist jeho smrtí. Tohle není výplod scenáristů detektivky, ale realita v případu vraždy plzeňského starožitníka Jindřicha Lemona (64).

Foto: Profimedia.cz

Článek

Toho minulý pátek zastřelil v autě 46letý muž v Chrástu u Plzně. Poslední ránu mu dal před očima svědků, kteří se ho snažili oživit. Právo s jedním z nich hovořilo a vše potvrdil.

„Bylo to tak. Nezlobte se, ale už se k tomu nechci vracet. Odjíždím na dovolenou, rád bych přišel na jiné myšlenky,“ řekl Právu muž, jehož jméno redakce zná, ale s ohledem na okolnosti případu jej nebude zveřejňovat.

Je jasné, že na minuty, kdy stál tváří v tvář šílenci, u kterého nevěděl, jestli neobrátí hlaveň proti němu, nezapomene do konce života. „Takový zážitek musí každého člověka nějak poznamenat. Jak se s tím bude dál vyrovnávat, záleží na síle jeho osobnosti,“ shodli se oslovení psychologové.

Ostatní si mysleli, že je to asi jeden z dalších projíždějících řidičů, a řekli mu, že zřejmě asi žije. On vytáhl pistoli a ještě dvakrát do něj střelil
dcera zavražděného

Lemon přijel ten den odpoledne k domu muže, u kterého si nechával restaurovat obrazy. Tam se dal do řeči s jeho synem. Ten na něho zatím z nejasných důvodů vystřelil z legálně držené pistole. Vozidlo se poté i s tělem oběti samovolně rozjelo do příkopu a střelec odešel do domu. U auta pak začali zastavovat projíždějící řidiči v domnění, že jde o dopravní nehodu.

„Viděli, že je otec zraněný, a dávali mu první pomoc. Pak se tam vrátil ten vyšinutý kripl a zeptal se, jestli táta dýchá. Ostatní si mysleli, že je to asi jeden z dalších projíždějících řidičů, a řekli mu, že zřejmě asi žije. On vytáhl pistoli a ještě dvakrát do něj střelil,“ řekla Právu dcera zavražděného muže Lucie Lemonová.

Pachatel je ve vazbě

Střelec potom utekl do domu, kde se zabarikádoval a nechtěl se policii vzdát. Po krátkém obléhání objektu zatkla Reného Č. zásahová jednotka, následně byl obviněn z vraždy a soud ho poslal do vazby.

„Vím, že pistoli měl legálně. Co se mezi nimi odehrálo, nemám ponětí. Ani jsem v tu dobu nebyl doma, přijel jsem, až když mi to zavolala dcera,“ řekl Právu otec obviněného muže.

Podle Lemonové o žádné spory nešlo. „Je to duševně nemocný člověk, který v minulosti ohrožoval sekerou i vlastního otce. Přesto vlastnil zbrojní pas,“ reagovala žena.

Ani z prvního výslechu obviněného muže není jasné, proč zmáčkl spoušť. Hájil se údajně tím, že měl pocit, že střílí na teroristy. Vyšetřovatelé jej zřejmě nechají zkoumat znalcem psychiatrem, jestli šlo skutečně o čin pomatence, nebo bludy jen předstírá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám