Hlavní obsah

Volkswagen se na R7 otáčí mezerou ve svodidlech

Právo, Novinky, vm, jim, rap, alk
Aktualizováno

Řidič bílého volkswagenu zvolil ve čtvrtek ráno na rychlostní komunikaci R7 odstrašující způsob, jak se vyhnout koloně způsobené náledím. Využil volného prostoru ve středovém pruhu a jednoduše projel mezerou ve svodidlech. Manévr se mu sice podařil, ale natočil ho při tom náš štáb.

Článek

Hazardní kousek se odehrál ve směru na Prahu u odbočky na Slaný asi v 10 hodin ráno. V tu chvíli kolem naštěstí nejelo žádné auto, takže se vše obešlo bez nehody.

Někdy i kilometrové kolony se většina řidičů snažila objet, jak se dalo. Dopouštěli se přitom vážných dopravních přestupků. Další řidič, kterého se podařilo našemu štábu natočit, na R7 couval.

Na příjezdech do Prahy bylo náledí, které komplikovalo provoz, a na kluzké silnici havarovalo několik aut.

„Nejhorší je asi situace na rychlostní silnici R7 od Slaného do Prahy, kde havarovalo od časného rána několik aut, ale vše jsou naštěstí jen lehčí nehody. Jedna z nich byla srážka dvou aut, která pak ještě narazila do svodidel. Ta nyní blokuje částečně provoz u sjezdu na Středokluky ve směru na Prahu a dopravu tam řídí policie,“ řekl ráno Právu mluvčí policie pro Prahu venkov Zdeněk Chalupa. Nyní je provoz již plynulejší.

Komplikovaná byla doprava také na silnici R4 od Strakonic, na dálnici D8 od Teplic ale i na menších silnicích. „Například je velmi špatně sjízdná silnice 101 u Jesenice, kde je náledí a ledové plotny, auta tam jedou velmi pomalu a tvoří se dlouhé kolony, řidiči musí počítat se zdržením,“ dodal Chalupa.

Pražské autobusy měly velké problémy

Na většině území Česka napadl přes noc čerstvý sníh, několik centimetrů napadlo také v hlavním městě, kde se také kvůli náledí tvořily velké kolony a na mnoha místech už od rána kolabovala doprava. Problémy měla i pražská MHD, autobusy často stály v kolonách a měly zpoždění.

V Praze se od rána stalo přes 30 nehod, dopoledne se již situace uklidnila, řekl Novinkám dispečer Ústředního automotoklubu (ÚAMK). S počasím a se zpožděním se potýkaly autobusy pražské hromadné dopravy.

„Přerušovaný provoz jsme měli na Praze 4, 8 a 9, ale už se to zlepšuje,“ sdělila Novinkám mluvčí pražského dopravního podniku Ilona Vysoudilová. Tramvaje podle ní jezdily bez jakéhokoli omezení.

Auta a autobusy stály zejména v kopcích. Například na Proseku na silnici z Vysočan stála dlouhá kolona vozidel, uvedlo ÚAMK. Dále v Praze 4 ve směru na Modřany byla v serpentinách dlouhá kolona aut a autobusů MHD, které měly již dlouhá zpoždění.

Jeden autobus se srazil s osobním autem v Rožmberské na Praze 9 a po havárii byl další autobus odstaven na Praze 8.

Bylo až minus sedm

Teploty po celé ČR se většinou pohybovaly kolem nuly a níže. Nejchladněji bylo na východě území, a to minus sedm stupňů Celsia, na Šumavě naměřili meteorologové minus pět stupňů. Informoval o tom Meteopress.

Návrat zimy a nová sněhová nadílka některé řidiče zaskočila, silničáři proto doporučují řidičům, aby opět dbali zvýšené opatrnosti. Na některých místech sníh namrzá a na zledovatělém povrchu mohou mít řidiči problémy. Na mnoha místech se také vyskytují mlhy.

V oblastech, kde přes noc sněžilo, většinou leží rozbředlá vrstva sněhu po chemickém ošetření, která místy vlivem nízkých teplot namrzá. Jinde silnice kryje slabá několikamilimetrová vrstva sněhu.

Opatrnější by měli být řidiči na komunikacích v horských oblastech, kde leží často uježděná vrstva sněhu, která je místy zledovatělá.

Pozor by si měli dát motoristé na silnici I/13 z Liberce na Frýdlant, kde nedaleko Dětřichova havarovalo auto a skončilo mimo vozovku. Další nehoda je hlášena ze Zásady na Jablonecku, kde se střetla dvě osobní auta. Obě nehody se naštěstí obešly bez zranění. Problémy mohou mít i kamióny, jeden uvízl na silnici v Pěnčíně na Jablonecku a komplikuje tam dopravu.

Průjezdný už je tah na Plzeň, kde se ve středu večer kvůli náledí tvořila v úseku Lnáře - Kasejovice pětikilometrová kolona kamiónů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám