Hlavní obsah

Vodácká výprava skončila smrtí pod Viktorčiným splavem

– Náchod
Právo, Vladislav Prouza

Smrtí 48letého muže pod Viktorčiným splavem v Ratibořicích u České Skalice na Náchodsku skončila nedělní výprava skupiny vodáků. Kánoe Pálava s dvojicí lidí se převrhla v jednom z nejnebezpečnějších míst deštěm posílené řeky Úpy.

Foto: Policie ČR

Viktorčin splav v Ratibořicích.

Článek

„Vodák zemřel v neděli o půl jedenácté večer zhruba šest hodin po nešťastné kolizi na říčním jezu,“ sdělil Zdeněk Tušl, mluvčí Fakultní nemocnice v Hradci Králové, kam záchranáři muže letecky transportovali.

Manžele z České Skalice, jejichž nafukovací loď skončila v peřejích pod splavem, doprovázela další tři plavidla s šesti vodáky na palubách. Zbytek výpravy přejezd přes nebezpečný splav ustál.

Vesty nepomohly

„Posádce kánoe se nepodařilo dobře vymanévrovat. Loď se pod splavem převrátila. Ačkoliv oba manželé měli plovací vesty, přesto síla vody muže přemohla. Žena, která seděla na přídi, doplavala ke břehu. Muže, který byl na zádi, ale po chvíli stáhla peřej do vodního válce pod splavem,“ popsala nebezpečnou situaci mluvčí náchodské policie Eva Prachařová.

Vodákovo tělo stáhl vír pod hladinu, odkud po několika minutách vyplavalo. Muže posléze dostali z vody ostatní účastníci vodácké výpravy a zavolali záchranáře. Zdravotníkům se podařilo na místě obnovit základní životní funkce prochladlého muže, nicméně se vzdor rychlému transportu vrtulníkem do nemocnice stal první obětí letošní vodácké sezóny v Královéhradeckém kraji.

„Viktorčin splav v Ratibořickém údolí každoročně láká desítky vodáků, aby s ním poměřily síly. Každým rokem také policisté zasahují u převrácených lodí a asistují u záchrany vodáků, kteří přecenili své schopnosti. Bohužel také každým rokem policie eviduje i utonulé,“ podotkla Prachařová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám