Hlavní obsah

Vietnamec, který manželce do auta nastražil bombu, dostal osm let

– Praha • Aktualizováno

Šestapadesátiletý Vietnamec, který loni nastražil do manželčina auta bombu, si za pokus o vraždu odsedí osm let ve vězení. Ve čtvrtek o tom rozhodl Městský soud v Praze. Muž se už dříve k činu přiznal. Verdikt není pravomocný.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Auto výbuch zničil

Článek

Muž loni v dubnu sestrojil v pražských Horních Měcholupech bombu, kterou o týden později umístil pod sedadlo řidiče do auta, kterým jezdila jeho manželka. Asi třiceticentimetrovou krabičku naplnil půl kilem černého prachu z petard, šrouby, maticemi a výměnnými nářaďovými hlavicemi. Zbytek krabice vyplnil toaletním papírem.

Jeho manželka auto používala celý den, a když se spolu večer vrátili domů, obžalovaný bombu připevnil ke spojkovému pedálu a celý systém zprovoznil. Druhý den ráno, když jeho žena nastartovala, bomba explodovala. Kousky a střepy z auta se rozletěly až třicet metrů po okolí.

Žena po nastartování pocítila elektrickou ránu a vyšlehly plameny. „Myslela jsem, že je to proto, že auto už bylo staré,“ uvedla žena.

BEZ KOMENTÁŘE: Místo výbuchu v pražských MěcholupechVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Ženě výbuch popálil oční rohovky a celkem patnáct procent těla, což si vyžádalo poskytnutí speciální lékařské péče ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady na anesteziologicko-resuscitační klinice. Žena měla popáleniny i na dýchacích cestách, což je podle soudního znalce Jiřího Hladíka život ohrožující zranění.

Muž u soudu uvedl, že chtěl manželku zastrašit, „aby se věnovala více rodině a nechodila za jinými muži“.

Se ženou prý mají v současnosti normální vztah, manželka jej navštěvuje ve vězení a platí veškeré náklady. „Momentálně na rozvod nemyslím, protože podle mého názoru manžel a otec našich dětí potřebuje pomoc,“ řekla soudu manželka obžalovaného s tím, že její manžel je velmi žárlivý muž a ona měla „občas kamarády a tak dále“. I ona je přesvědčená, že ji chtěl manžel jen zastrašit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám