Hlavní obsah

VIDEO: Zlom v boji s požárem tržnice přineslo nasazení vrtulníku

Novinky, pno
PRAHA

Celý pátek pokračovalo v Praze na Libuši dohašování požáru, který hasiči označují za nejrozsáhlejší v dějinách země. Armáda 420 hasičů v 81 jednotkách požár lokalizovala ve čtvrtek večer, ještě během pátku však sedm jednotek pracovalo na dohašení požářiště. Zlom v boji s živlem přineslo podle hasičů nasazení vrtulníku, vůbec poprvé hasila helikoptéra budovu.

Článek

"Vrtulník byl nasazen kolem čtvrté hodiny odpoledne a během následující hodiny nastal zásadní zlom v boji s plameny,“ potvrdil v pátek mluvčí pražských hasičů Vít Pernica.

:. Hasiči v pátek dohašovali zbytky požáru.foto: Právo/Lukáš Táborský

Vrtulník policejní letky Bell 412 s hasícím vakem v podvěsu uskutečnil kolem třiceti přeletů a shozů vody do nejvíce hořícího místa. Nasazení helikoptéry přitom umožnila skutečnost, že střecha ve střední části objektu se zřítila.

:. BEZ KOMENTÁŘE: Hasičům při požáru v Libuši pomohl policejní vrtulník. Zdroj: Prima TV

Trhovci: Někdo si tam asi něco vařil 

Zatímco vyšetřovatelé hasičů teprve svou práci zahajují, místní podnikatelé mají téměř jasno, co zkázu centrální části areálu způsobilo. "Někdo si tam vařil nebo to byla závada na elektrice,“ řekl jeden z vietnamských trhovců působících v tržnici.

:. Hasičské jednotky opouští areál tržnice.foto: Právo/Lukáš Táborský

Hasiči se zatím k příčinám nevyjádřili. Podle nich je brzo i na odhady škod. V areálu bylo uskladněno velké množství zboží. Tržnice slouží pro nákupy stánkařů všude v Česku a v hale byly uskladněny balíky s textilem, obuví a dalším zbožím.

:. BEZ KOMENTÁŘE: Letecké záběry požáru tržnice v Praze. Zdroj: Stream.cz

Poděkování hasičům a pilotovi

S požárem bojovalo v uplynulých hodinách 10 jednotek pražských profesionálních sborů, 27 dobrovolných jednotek z metropole a šest jednotek podnikových hasičů. Velitel zásahu si postupně přivolal na pomoc další jednotky ze Středočeského, Plzeňského, Ústeckého, Jihočeského, Královehradeckého kraje a z Vysočiny.

:. Uzavřený areál hlídají strážníci městské policie.foto: Právo/Lukáš Táborský

"Hasičům patří velký dík. Přes obrovské množství nasazených jednotek byl zásah efektivně koordinován a hasiči si s požárem poradili. Velmi si cením také profesionality pilota, který dokázal provádět hasební zásah v takto extrémních a doposud nevyzkoušených podmínkách,“ řekl náměstek generálního ředitele hasičů František Zadina.

Reklama

Výběr článků

Načítám