Hlavní obsah

VIDEO: V centru Prahy se měly prát špinavé peníze za více než pět miliard

Právo, Novinky, pno, rav
PRAHA
Aktualizováno

Protikorupční policie od pondělního rána prohledává kanceláře a směnárnu v domě na rohu Národní a Spálené ulice v Praze. Kriminalisté prohledávají prostory společnosti Active Change. Při údajném praní špinavých peněz mělo být zlegalizováno více než pět miliard korun. Kvůli zásahu zastavila policie na 15 minut dopravu v okolí Národní třídy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prohlídky prostor budou pokračovat až do večera.

Článek

Podle mluvčího protikorupční policie Romana Skřepka přikázal prohlídky soud kvůli podezření, že firma legalizovala peníze z trestné činnosti. V budově sídlí společnost Aktiv Change, která se specializuje na směnárenství a pronájem nebytových prostor. Licenci má, podle informací na svém webu, od České národní banky od roku 2004.

Policisté budou dům na Národní třídě prohledávat až do večera.foto: Právo/Milan Malíček

Policie po půl druhé z domu odvedla tři lidi v poutech, dva muže a jednu ženu. Jeden z mužů byl arabského původu.

Prohlídky prostor budou pokračovat až do večera. Dům je obklíčen policií, na chodníku stojí dvě auta a lidé tudy nemohou procházet.

Foto: Novinky.cz s použitím Mapy.cz

Kvůli policejnímu zásahu musela být zastavena i doprava. „Tramvaje nejely patnáct minut mezi Lazarskou a Národní třídou,“ řekl Novinkám mluvčí pražského dopravního podniku Ondřej Pečený.

Společnost Aktiv Change založili v roce 2002 Brit Jason Lee Dupuy a Američan Thomas Vincent Smith. Jednatelem je Omar Mogheth.

Kromě směnárny jim patří i firmy Old Town Residence Apartments. Pronajímá prostory v prohledávaném domě a také v jednom z domů u Karlova mostu. Zástupci firmy Právu řekli, že jsou s firmou Aktiv Change propojení. K prohlídkám se odmítli vyjádřit.

Podle informací Práva patří firma lidem z arabských zemí a Brit je pouze nastrčeným člověkem, aby měli zajištěnu bezproblémovou existenci v evropské zemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám