Hlavní obsah

VIDEO: Střelec z demonstrace při výročí Křišťálové noci stojí před soudem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Před Obvodním soudem pro Prahu 1 v úterý stanul přívrženec neonacistického hnutí Petr Kalinovský. Je obžalován z toho, že loni v listopadu při demonstraci před budovou Právnické fakulty střílel z plynové pistole do davu. Měl se tak dopustit trestného činu výtržnictví.

Článek

Bývalý mluvčí neonacistického Národního odporu Kalinovský u soudu tvrdil, že se střelbou bránil napadení ze strany anarchistů, kteří se pochodu v den výročí Křišťálové noci účastnili a chtěli extrémistům zabránit v pokusu proniknout do Židovského města.

„Chtěli mi zezadu přetáhnout přes hlavu čepici se slovy: 'Kalinovský, my tě zabijem',“ uvedl u soudu s tím, že se bránil tisícihlavému davu anarchistů, kteří právě proráželi kordon. Následně vypukla bitka, při níž několik účastníků z řad anarchistů i neonacistů utrpělo zranění. Právě tehdy měl Kalinovský začít střílet z pistole.

Nikdo ze svědků, kteří dnes u soudu vypovídali, jeho verzi události nepotvrdil. „Před Právnickou fakultou stála skupina skinheadů. Najednou vyběhl obžalovaný a ozval se výstřel. Stál jsem tam s ním najednou sám, protože ostatní lidi se rozprchli. Mával pistolí, nevím, na koho mířil, a vystřelil podruhé směrem k Vltavě,“ popsal incident svědek, který šel náhodou kolem.

Svědci: Kalinovský střílel bezdůvodně

Teprve poté prý přiběhli nějací lidé, vykopli Kalinovskému pistoli a následně přišli policisté. Jeden ze skinheadů měl podle svědka říci Kalinovskému, aby „neblbnul“. Žádný konflikt však prý střelbě nepředcházel.

U soudu svědčili také dva policisté, kteří během Kalinovského střelby stáli nedaleko. Podle jednoho byl na místě před výstřely klid a po prvním výstřelu lidé dokonce před Kalinovským ustupovali. Druhý policista bezprostřední dění před střelbou neviděl.

Podle bývalého strážníka, který dnes pracuje na protiextremistickém oddělení v Praze, je Kalinovský známá firma, účastní se pravidelně radikálních srazů a vyvolává konflikty. „Není to významná postava, ale často vystupoval tak, aby byl vidět. Anarchisti ho nemají rádi,“ dodal policista.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám