Hlavní obsah

VIDEO: Soud začal řešit, kolik stojí záměna dětí v Třebíči

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO
Aktualizováno

Brněnský krajský soud začal ve středu rozhodovat o žalobě, kterou podaly rodiny zaměněných holčiček Veroniky a Nikoly. Dívky zaměnil personál třebíčské nemocnice na konci roku 2006. Téměř rok žily u jiných rodin, na záměnu se přišlo loni na podzim. Rodiny nyní požadují celkem 12 miliónů korun odškodného. Jednání bylo odročeno na příští úterý.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Zleva poškození Jan a Jaroslava Čermákovi a Jaroslava Trojanová a Libor Broža před jednáním brněnského krajského soudu.

Článek

K soudu přišli všichni rodiče vyměněných dětí. Každá z matek požaduje tři milióny korun, otcové po dvou miliónech a ke každému dítěti nárokují po miliónu korun. Nemocnice nabídla po 300 tisících pro každou rodinu, to ale obě rodiny odmítly.

Soudce Ryška se nejdříve snažil o smír mezi stranami. „Jsou ale vykopány hluboké mediální příkopy, z nichž nebude chtít asi nikdo ustoupit,“ řekl soudce. Rodiny se s nemocnicí dohodnout odmítly.

Právník obou rodin přednesl dlouhou žalobu. „Rodiče si vytvořili ty nejsilnější vazby k dětem, které považovali za vlastní. Pak se měli vzdát „cizího“ dítěte a přijmout svoje, ke kterému ale neměli žádná pouta,“ řekl právník rodin.

Právník: nemocnice už poskytla několik omluv

Právník nemocnice Ondřej Dostál zaútočil ve své řeči na poškozené rodiny.

"Zdravotnictví je zvláštní obor, který je spojen s riziky nežádoucích událostí. Nemocnice poskytla několik omluv, zpřísněna byla prevence. Nemocnice zachovávala mlčenlivost, kdežto rodiny poskytly médiím četná vyjádření, v nichž útočily na nemocnici. Podle některých zdrojů měli Brož a Trojanová partnerské neshody i před výměnou,“ řekl Dostál.

Těžký odchod dětí

Dívky se v prosinci vrátily ke svým biologických rodičů. Nikola, která téměř do svých prvních narozenin žila u Libora Brože a Jaroslavy Trojanové je nyní ve své rodině Čermákových v Přibyslavicích, Veronika odešla do Jabloňova.

Rodiny nesly odchod dítěte, o něž se rok staraly, velmi těžce. Nemocnice jim nabídla odškodnění ve výši maximálně 600 000 korun. Jejich právník s tím ale nesouhlasil. Podle znaleckých posudků vyčíslil škodu na tři milióny pro každou z matek, dva milióny pro otce a milión pro dívky, které si ve věku deseti měsíců musely zvykat na nové rodiny.

Rodiče už dříve dostali 100 000 korun od kraje Vysočina jako náhradu výdajů, které se záměnou měli.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Dívky vyměnila zdravotní sestra v třebíčské nemocnici v den porodu 9. prosince 2006. Libor Broža se necelý rok poté nechal od kamarádů vyprovokovat k testům DNA, protože, i když jsou on i jeho žena tmavovlasí, dítě bylo světlovlasé a modrooké. Vyšlo tak najevo, že Libor Broža není otcem Nikoly, a dokonce že ani jeho partnerka není její matkou.

Samotnou záměnu šetřila i policie. Případ ale odložila s tím, že došlo k omylu a skutek ani přestupek nikdo nespáchal úmyslně. Nemocnice z funkce odvolal primáře oddělení Jana Kozáka.

Anketa

Kolik by měla jedna rodina dostat za záměnu dětí v třebíčské nemocnici?
300 000 korun, jak navrhuje nemocnice
26,3 %
milión korun
10,9 %
tři milióny
3,6 %
šest miliónů, jak požadují rodiny
43,4 %
více než šest miliónů
1,6 %
nic
14,2 %
Celkem hlasovalo 10019 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Odškodnění za záměnu dětí míří k soudu

Maximálně 600 tisíc korun - to je součet částek, které je Nemocnice Třebíč ochotna vyplatit rodinám zaměněných dětí. Ve čtvrtek to oznámil právní zástupce...

Výběr článků

Načítám