Hlavní obsah

VIDEO: Lékařka týraných bratrů z Kuřimi je nevinná

– BRNO

Lékařka chlapců Ondřeje a Jakuba z kuřimské kauzy týrání Milana Smékalová nepůjde do vězení za to, že neoznámila týrání hochů policii. Rozhodl o tom v pondělí brněnský městský soud. Smékalové hrozil až tříletý trest. Podle soudu si lékařka nemusela všimnout jizev na tělech dětí. Státní zástupkyně se proti rozsudku odvolala.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Lékařka Milana Smékalová

Článek

Případ Smékalové je jednou z kauz spojených s kuřimským případem týrání. Sama lékařka opakovaně vinu odmítla a tvrdí, že na podzim 2006, kdy přišli oba chlapci na prohlídku, žádné jizvy neměli.

Podle žaloby by se případ mohl odhalit dřív, kdyby si lékařka jizev všimla. Ta se hájila tím, že děti se chovaly normálně, žádné jizvy neměly a ty, co při jedné z prohlídek viděla, mohly být popáleninami od koberců při hře.

Podle policie přitom byli nejvíce mučeni pár měsíců před návštěvou lékařky, o letních prázdninách 2006. Jizvy z tohoto mučení pravděpodobně viděli i lékaři po odhalení případu v květnu 2007.

Děti byly podle obžaloby páleny cigaretami, řezány ostrými předměty a zavírány do temných chladných prostor. Mladší Ondřej měl dokonce vyřezaný kus kůže z hýždě.

Na týrání chlapců se podle státní zástupkyně podílelo celkem šest osob - matka chlapců Klára Mauerová, její sestra Kateřina Mauerová, její přítelkyně Barbora Škrlová, bratr Škrlové Jan, jeho kamarád Jan Turek a tehdejší spolupracovnice Kateřiny Mauerové Hana Bašová. Některým z obžalovaných hrozí až osm let vězení, některým až 12 let. Soudní léčení s nimi má pokračovat v polovině října.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám