Hlavní obsah

Vichřice uvěznila děti na táboře u Volar, hasiči se k nim prořezávali pilami

– Volary
Právo, Vladimír Vácha

S pilami v rukou se ve středu pozdě večer prořezávali k bezmála čtyřicítce dětí a desítce dospělých po bouřce doprovázené silnými poryvy větru volarští, prachatičtí a lenorští hasiči. Děti si užívaly prázdnin u Soumarského mostu u Volar. Vichřice v těsném sousedství tábora lámala stromy a pokazila jim příjemné prázdninové zážitky.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Přišlo to najednou kolem půl desáté večer. Najednou bylo černo a začalo to lítat. Dlouho něco takového nepamatuji. Téměř na všech komunikacích z města ležely během chvíle polámané stromy. Hasičům trvalo bezmála dvě hodiny, než se do tábora dostali,“ popisovala Právu noční nepříjemné události starostka Martina Pospíšilová (nezávislá).

Dodala, že okamžitě povolala na pomoc i pracovníky městských lesů s technikou, aby bylo možné popadané stromy, které hasiči rozřezávali, odtáhnout z cest. Zasahovat museli i elektrikáři, protože padající stromy trhaly dráty elektrického vedení a dokonce polámaly několik sloupů.

„Hasiči i naši chlapi z městských lesů lítali až do jedné. Smekám před nimi. Důležité je, že se nikomu nic nestalo. Děti jsou v pořádku a jsou nyní v tělocvičně naší základní školy,“ dodala starostka. V ohrožení byl i druhý z táborů, také nedaleko Soumarova mostu, ale jeho vedoucí evakuaci, jak Pospíšilová podotkla, nakonec odmítl.

Jihočeští hasiči zasahovali na 80 místech v kraji

Hasiči však během středeční noci nezasahovali na jihu Čech jen v okolí Volar. Jak uvedla mluvčí Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje Vendula Matějů, vyjížděli pomáhat i na další místa kraje, především na Českokrumlovsku, kde vítr dosahoval rychlosti až 49 metrů za sekundu. Pomáhali také v části Českobudějovicka a Vodňanech.

„V akci bylo 37 jednotek, které zasahovaly postupně na osmdesáti místech kraje,“ upřesnila mluvčí.           

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám