Hlavní obsah

„Vezmu ti to nejcennější.” Ze msty utopila šestiletého syna, dostala 20 let

Novinky, bad
Praha
Aktualizováno

Za vraždu svého šestiletého syna dostala ve čtvrtek u Krajského soudu v Praze osmatřicetiletá žena dvacetiletý trest vězení. Žena chlapci držela ve vaně hlavu pod vodou tak dlouho, dokud se neutopil. Hájila se tím, že nešlo o úmysl, ale o zkratkovité jednání. Podle soudu ale vraždila s rozmyslem, navíc ze msty vůči svému exmanželovi. Verdikt není pravomocný.

BEZ KOMENTÁŘE: Eskorta přivádí obžalovanou z vraždy synaVideo: Novinky

 
Článek

Soud měl o vině obžalované jasno. Svědčily o tom nejen důkazy jako stopy na místě činu, závěry soudního znalce, výpovědi svědků, ale i částečné doznání obžalované. Ta tvrdila, že syna neutopila úmyslně, že šlo o zkratkovité jednání. Soud jí ale neuvěřil.

„Podle našeho názoru lze jednoznačně uzavřít, že toho svého jednání se dopustila s rozmyslem,“ uvedl předseda soudního senátu Robert Pacovský a zmínil zejména dopisy, které se našly na místě činu. Žena tvrdila, že šlo pouze o jistou formu terapie, kdy se v dopisech tzv. vypisovala ze svých problémů.

„Díky tobě vše skončí”

Vzhledem k obsahu dopisů s ní ale soud nemohl souhlasit. Žena v nich v podstatě popsala, co se chystá provést. Jeden z dopisů byl adresovaný bývalému manželovi a mimo jiné v něm žena psala: „Díky tobě vše skončí, vezmu ti to nejcennější.“

„Obžalovaná byla dopředu rozhodnuta tímto způsobem svoji situaci řešit,“ konstatoval Pacovský a v souladu se státní zástupkyní podotkl, že motivem byla pomsta otci dítěte.

Synovi držela hlavu pod vodou, dokud nepřestal dýchat. Hrozí jí až výjimečný trest

Krimi

„Těžko si představit zavrženíhodnější pohnutku než mstu někomu, že mu usmrtím dítě,“ řekl soudce. Obžalovaná má podle rozsudku také zaplatit otci zavražděného dítěte 650 tisíc korun jako nemajetkovou újmu.

Dluhy a exekuce

Žena utopila svého syna loni v srpnu ve vaně v domku v chatové oblasti na Benešovsku, následně si pokusila podřezat žíly. Nakonec zavolala záchranku, syn byl ale v té době už po smrti.

V ten den měla jet na jednání k benešovskému soudu ohledně péče o syna. Její bývalý manžel totiž požádal o změnu z dosavadní střídavé péče na výlučnou.

U soudu obžalovaná tvrdila, že byla psychicky na dně. Musela prý snášet ze strany exmanžela dlouhodobý tlak. Bývalý partner jí prý vyhrožoval sociálkou, že ji zničí, nadával jí, podával na ni trestní oznámení.

Policie navrhla obžalovat matku za vraždu šestiletého syna

Krimi

Do toho má žena milionové dluhy, pět exekucí a snažila se živit brigádně. Podle jejího advokáta to byly právě invektivy expartnera, které měly velký vliv na psychiku obžalované.

Obhájce obžalované také odmítl tvrzení obžaloby, že by žena vraždila s rozmyslem, podle něj šlo o impulzivní jednání v afektu. Soudu navrhoval pro ženu trest mimořádně snížený, pod spodní hranici zákonné trestní sazby, která v tomto případě činí 15 až 20 let.

Žalobkyně požadovala 25 let

Podle soudu si ale za svou situaci žena mohla sama. „Dlouhodobě nepracovala, aktivně nepřistupovala k tomu, aby svou situaci řešila,” řekl soudce. Žena podle soudu navíc neřešila nijak mimořádně bezvýchodnou situaci, kdy by nemohla dát synovi najíst nebo jej obléct.

Žalobkyně Miloslava Zagarová měla za prokázané, že šlo o vraždu s rozmyslem, navíc ze zavrženíhodných pohnutek. „Chtěla se pomstít bývalému manželovi a zabránit tomu, aby získal syna do výlučné péče,“ uvedla Zagarová a s odkazem na soudní znalce odmítla obhajobu, že by šlo o zkratovou situaci nebo afekt.

Žena byla v době činu plně trestně odpovědná. „Mám za to, že jsou splněny podmínky pro uložení výjimečného trestu,“ uzavřela Zagarová a navrhovala pro obžalovanou pětadvacetiletý trest. Podle soudu je ale základní sazba postačující pro uložení přiměřeného trestu.

Státní zástupkyně i obžalovaná si ponechaly lhůtu na případné odvolání.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám