Hlavní obsah

Vesecká chystá kvůli zásahu policie v ERÚ ústavní stížnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Bývalá nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká chystá ústavní stížnost kvůli zásahu policie v Energetickém regulačním úřadu (ERÚ). Informovala o tom ve čtvrtek Česká televize. Policie v pobočkách zasahovala minulý týden. Zajímali se podle mluvčího ERÚ Jiřího Chvojky zejména o jmenovací dekret Vesecké, kterým byla loni ustanovena do místopředsednické funkce.

Foto: Petr Horník, Právo

Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká

Článek

Podle některých kritiků totiž předsedkyně úřadu Alena Vitásková na toto místo Veseckou dosadila v rozporu se zákonem, protože někdejší nejvyšší žalobkyně nesplňovala požadovanou praxi v oblasti energetiky. ERÚ tuto kritiku už loni důrazně odmítl.

„Státní zástupce se každopádně nyní domnívá, že vyplácením platu doktorce Vesecké byla státu způsobena škoda, a předsedkyni úřadu proto podezírá z trestného činu porušování povinností při správě cizího majetku,“ řekl Právu Chvojka a označil tuto konstrukci za kuriózní.

Policie tehdy pouze potvrdila, že provádí úkony trestního řízení. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám