Hlavní obsah

U vojenského prostoru na Libavé hoří les, zasahuje 15 jednotek hasičů

Olomouc
Aktualizováno

U rozsáhlého požáru lesa na hranici vojenského prostoru Libavá dnes odpoledne zasahuje 15 jednotek hasičů. Oheň je na ploše zhruba 800 krát 300 metrů nedaleko Staměřic na Přerovsku, řekl v pondělí ČTK mluvčí hasičů Zdeněk Hošák.

Foto: Aktu.cz

Ilustrační foto

Článek

Hasiči budou na místě pracovat delší dobu, počítají s tím, že v následujících hodinách budou pokračovat v postupném dohašování, prolévání a dohledávání skrytých ohnisek.

Hustý dým pozorovali lidé ze vzdálenosti až dvou desítek kilometrů, zjistila ČTK. Podle mluvčího hasičů se požár šířil kvůli silnému větru.

„Odhadovaná plocha zahoření v tuto chvíli je 800 krát 300 metrů. Místo požáru je rozděleno do tří úseků,” uvedl mluvčí hasičů.

Hasiči v Českém Švýcarsku zažívají komplikace, plameny se přiblížily Hřensku

Krimi

„Zásobování hasební vodou je řešeno z vodního zdroje v obci Výkleky, kde bylo zřízeno čerpací stanoviště. V rozšíření požáru v počátku nepříjemně napomohl sílící vítr. V tuto chvíli je požářiště ohraničeno.”

„Co stojí za příčinou vzniku, aktuálně šetří na místě vojenský hasičský vyšetřovatel ve spolupráci s policií,” doplnil mluvčí hasičů.

Na Libavé likvidovali hasiči naposledy velký požár lesa letos v březnu, oheň tehdy zasáhl plochu o rozloze přibližně 400 krát 400 metrů, vyhlášen byl třetí stupeň požárního poplachu.

V Olomouckém kraji jde za poslední týden o několikátý požár, hořelo však většinou v souvislosti se zemědělskými pracemi. Šíření ohně nahrává především sucho.

Reklama

Výběr článků

Načítám