Hlavní obsah

V úterý hajloval, ve čtvrtek dostal 7 měsíců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JESENÍK

Dvaadvacetiletý Petr Blajze je u jesenického soudu pomalu jako doma. Naposledy před senátem soudu stanul ve čtvrtek. Soud ho ve zkráceném řízení uznal vinným z toho, že v úterý společně s Martinem Potokim hajloval, vykřikoval nacistická hesla a vyhrožoval Romům před azylovým domem v Jeseníku.

Foto: Jiří Smutný

Špilberk

Článek

Blajze byl odsouzen k sedmi měsícům vězení. Po skončení líčení ho eskorta odvedla zpět do vazby, kde je kvůli dalším podobným činům. Státní zástupce i Blajze si ponechali lhůtu pro odvolání. Martin Potoki si za svůj čin vysloužil sedmiměsíční podmíněný trest s odkladem na 1,5 roku.

Čeho se měl Blajze ještě dopustit?
Březen 2004Na autobusovém nádraží v Jeseníku zaútočil Martin Jaš v opilosti na 24letého Lukáše Tokara kvůli tomu, že mu nepůjčil zapalovač. Srazil jej pěstí na zem a kopal do něj. Kromě pohmožděnin mu zlomil nosní přepážku. Blajze se konfliktu účastnil a podle obžaloby měl svého kamaráda povzbuzovat k dalším ranám. Jaš dostal 14 měsíců ve věznici s dozorem, Blajze byl obžaloby pro nedostatek důkazů zproštěn.
Únor 2004Martin Jaš, Martin Hejný a Petr Blajze se dostali do střetu s romským párem na jesenickém autobusovém nádraží. Podle obžaloby mladíci napadli Petera Gábora a jeho přítelkyni. Gábor se úrážkam branil tím, že jednoho z mladíků kopl do břicha. Soud rozdělil všem tresty za výtržnictví, neboť se nepodařil prokázat rasový motiv činu. Jaš dostal 16 měsíců ve vězení, Hejný roční podmínku, Blajze podmíněný trest na 18 měsíců a Gábor dvouletou podmínku. Případ znovu projednává Okresní soud v Jeseníku.
Červen 2003Obžaloba viní mladíky Petra Blajzeho, Martina Jaše a Martina Stiskala z toho, že se koncem června 2003 v opilosti dobývali v brzkých ranních hodinách do bytu romských manželů. Ti jim otevřeli, protože se mladíci představili jako policisté. Ženu, která byla v té době těhotná, poté zasáhli dlažební kostkou do oka a muže pořezali v obličeji a na hrudi. Případ stále projednává soud. V lednu dostali mladíci u jesenického soudu tříletou podmínku. Státní zástupce se však odvolal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám