Hlavní obsah

V Třineckých železárnách unikl vysokopecní plyn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třinec
Aktualizováno

Šest jednotek hasičů zasahuje v Třineckých železárnách, kde unikl vysokopecní plyn. Ve městě se rozezněly varovné sirény a město varovalo, že by obyvatelé neměli větrat. Únik plynu se před půlnocí podařilo zastavit. Železárny začaly odstavovat vysoké pece, válcovny a také plynojem, z něhož plyn unikl.

Foto: Pavel Karban, Právo

Třinecké železárny (ilustrační snímek)

Článek

"Došlo k úniku vysokopecního plynu kvůli technické závadě na plynojemu na Borku. Havarijní komise Třineckých železáren je svolána, odborná firma na místě, zjišťujeme příčinu," uvedly v noci železárny.

„Prosíme, nevycházejte ven a nevětrejte. Zatím nedochází k velkým koncentracím,” varovalo na stránkách město Třinec.

Únik se před půlnocí podařilo dostat pod kontrolu, hasiči měří koncentrace škodlivin. „Obyvatelům města nehrozí žádné nebezpečí,” uvedly železárny.

Příčinu závady má zjistí odborná firma.

Vysokopecní plyn  je vedlejším produktem ve vysoké peci. Z pece se odvádí ven, čistí se od prachu a používá se většinou jako zdroj energie v samotném podniku, například pro ohřev vzduchu vháněného do pece. Je extrémně hořlavý a výbušný. Z jedné třetiny ho tvoří jedovatý oxid uhelnatý.

Kvůli zásahu hasičů byl přerušen i provoz na železnici mezi Českým Těšínem a Návsím.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám